fredag 4 november 2022

En omänsklig sjukvård?

"Är det en robotiserad, avhumaniserad äldreomsorg vi riskerar att gå mot? Eller kan den nya tekniken tvärtom skapa mer tid och utrymme för mänsklig kontakt?
– Målet är att vi frigör händer från att göra saker som maskiner kan göra och istället riktar dem mot att ta hand om varandra, säger man på innovationscentret Robotdalen.."

Klart man säger man har i viss mån rätt men det finns en gräns som de kanske inte riktigt uppfattar på grund av någon form av försäljnings-iver!! Vad maskiner kan göra istället?? Ja den frågan är svävande då gränsen kan förskjutas mot saker vi inte tänkt oss när det startade.. Och kan sprida sig vidare och inte bara i äldreomsorgen där patienterna definitivt behöver mänsklig kontakt..

Det är inte bara "robotar" i teknisk bemärkelse som vi ser, själv har jag inte råkat ur för någon självgående ännu annat än att de styrs direkt av människohand genom t.ex. kirurger..
Vi har appar som försöker att distansera oss genom enbart "röstkontakter" men vi alla vet ju att det inte på något sätt kan ersätta en direkt mänsklig kontakt som gör en bedömning också efter vad de ser och upplever med patienten framför sig.. Jag ringer 1177 när något behövs frågas om eller min vårdcentral, kan ibland dröja innan man kommer fram men är det riktigt akut finns alltid 112 som normalt skall svara..

Sedan är det inte säkert att det lyckas varje gång vid personlig kontakt men för mig ger det en bättre tillfredsställelse än en anonym röst via app eller mobil..
Det finns tillfällen då det absolut räcker med sådana kontakter förnya recept t.ex. och när man vill ha råd om något.. Men för min del så är jag lite skrämd av den utvecklingen att man inte får vara för sjuk för att detta "robotsystem" skall göra nytta..
Skulle inte villa möta detta som ersättning för en mänsklig sjukskötersak på en avdelning och vi är väl inte där, ännu 🙄 Tror inte den skule kunna programeras till mänsklighetens förtjänst i många göromål som en sköterska eller annan personal kan.. Kanske kunde dela ut maten/fika när det var dags..
Volster.se

Inga kommentarer:

Satsningar på försvar.

  Försvarets budget ska ökas med 52,8 miljarder kronor fram till 2030, föreslår Försvarsberedningen.. Satsningarna ska bland annat gå till u...