söndag 6 november 2022

Algoritmer.

Det skrivs ibland om hur vi påverkas på olika sätt, ibland utan att vi märker det men ändå kan påverkas.. Det kan ske genom att vi styrs av våra val vi gör på t.ex. sociala medier..
"Miljardtals kronor satsas på att påverka barn och unga att köpa kläder, smink, spel, snacks och drycker. Det sker via influencerreklam men mycket sker också i det fördolda, långt utanför vuxnas insyn – styrt av algoritmer och på privata konton.."

Det är som den reklamen vi terroriseras med genom tv-kanaler och annat, men det är reklam vi kan se direkt.. Dock ingen konsumentupplysning utan påståenden direkt underställd annonsören med rena överdriften till rena lögner..
Men så finns det mer lömska där den som är uppmärksam kan misstänka försök till påverkan av vårt val av varor, algoritmer..
Algoritmer skriver man får allt "större betydelse för både samhället och individen.. De styr vad vi ser på sociala medier och kan ta beslut som påverkar vår vardag – utan att vi får insyn i hur de skrivs.. Riskerna? En algoritm är ett slags instruktion som man följer för att lösa en uppgift.." Lösa en uppgift? Som att köpa en vara? Som vi kanske inte tänkt oss? En algoritm kan göra att en "uppgift" enbart riktas t.ex. till barn och faller utanför föräldras insyn, borde nästan vara förbjudet..
Reklamen vet vi alla är på annonsörens villkor men arbetar för det mesta som om det vore seriös information.. Ibland undrar man om reklam-makarna tror vi är idioter? 😢
Arkivbild.

Inga kommentarer:

Satsningar på försvar.

  Försvarets budget ska ökas med 52,8 miljarder kronor fram till 2030, föreslår Försvarsberedningen.. Satsningarna ska bland annat gå till u...