Mumindalen

Den här helgen som var har vi besökt Mumindalen, eller ja Nådendal och Muminvärlden i Finland. 

Vi åkte färjan dit och bara det var ett stort äventyr för Vilya. Hon tyckte att det var jättekul att åka med den stora båten och leka i bollhavet. Speciellt när hon vid ett tillfälle fick ha hela bollhavet för sig själv. 

Vilya visste inte om att vi skulle hälsa på mumintrollen så det var en rolig överaskning. Hon fick träffa muminfamiljen, utforska deras hus och vandra omkring i mumindalen. Hon hade en riktig toppendag och tyckte det var jättekul. Perfekt för henne att få se och upptäcka allt som hon sett på TV innan.





Många kramar blev det under dagen. Både muminfamiljen och deras vänner skulle kramas. Fast Lilla My var lite för snabb så hon for iväg innan Vilya ha fram och ge henne en kram men det blev inte mer än en kommentar att My skuttade iväg för fort. Vilya tyckte dock att Too-tiki var lite läskig så henne gick hon iväg ifrån. 

Muminvärlden var perfekt för Vilya. Det var lagom stort och lagom mycket. Det fanns inga karuseller eller liknande som tog uppmärksamhet utan enbart muminvärlden att upptäcka. En häftig idée att hela muminvärlden låg på en liten ö som nåddes via en lång gångbro. Det gjorde att det kändes magiskt på ett väldigt speciellt sätt. Det var kul att det fanns så mycket att upptäcka överallt och precis som i mumindalen man läser om och ser på TV var fokus på att leka och upptäcka. Väldigt vackert där allt var anpassat till naturen runt omkring och inte tvärt om. Vi lyckades även pricka in en dag men lagom mycket folk. Tillräkligt mycket för att Vilya behövde finna sig i att vänta på sin tur ibland men ändå så få personer så att det inte kändes fullt. Det fanns utrymme att utforska och till och med bli helt ensam till och från så Vilya fick prova allt.

Hälsar på i Muminmammas kök.

Tårtkalas i Muminhuset. 
Tur att Sniff inte hunnit komma och äta upp allt.

Lek och bus i muminhuset.

Snorkfröken hade många vackra snäckor.

Det ringer så bäst att svara.

Hemulen hade många spännande saker att undersöka.

Det fanns verkligen tillfällen när det kändes som att vi var nästan ensamma. Vacker utsikt med Muminfamiljems badhus och Dronten som var på besök. Trotts att det var människor nere vid badhuset fanns det tillfällen som det här när det var helt tomt. Magiskt helt enkelt.

Vi hade en riktigt fin dag i alla fall och Vilya var verkligen i perfekt ålder för ett besök här. Helt klart en bra överaskning.

Over and out!

Kommentera inlägget här :