Ta sig i brasan

Kommentera
 Jaha var det vintern i år det här då?

Det var onödigt kallt redan i december i år enligt min smak och det tärde duktigt på vedförrådet eftersom elpriset skenade till rekordnivå. 

Det skall bli spännande att se vad det slutar på eftersom jag inte hade bundit pris, det hade tidigare aldrig varit lönsamt.

Margareta Krok uttryckte i en gammal skets "ta dig i brasan" och det är kanske vad jag får nu när räkningen kommer.

Det har varit mycket skriverier i både tidningar och sociala medier varför elpriset blivit så högt och svaret är väl egentligen ganska enkelt, marknaden vill tjäna pengar!

Nordpool  är väl som på vilken börs som helst och vill man öka priset så går det med lite muskler att fixa.

Varför skulle våra kraftbolag inte vilja tjäna mera pengar vare sig om de är privata eller halvstatliga.

Det här har vi sett tidigare år när kärnkraftbolagen stänger ner mitt i vintern och gör service och reparationer och vips rusar elpriset. 

Hur fungerar en marknad utan konkurrens?

En jämförelse är att bonden säljer sin diesel från tanken för att någon betalar bättre pris för den i någon annan kommun.

 

Borde det inte vara så att vi här hemma i första hand blir garanterade en viss energimängd  till hyfsade priser och resterande överskott får läggas ut till försäljning på börsen.

Staten har väl heller inget intresse att sänka priset varken för el eller drivmedel eftersom ju högre pris dess då mer skatteintäkter.

 

Vissa ropar att vi skall ha kärnkraft men vad jag minns är att riksdagen redan 1988 beslutade att den skulle avvecklas och det gäller väl fortfarande eller?

Norska staten går in och garanterar att energikostnaden per kWh inte skall överstiga 0,70 kr och staten skall betala hälften av det överskjutande, varför inte låta Svenska staten göra likaledes.

Tänkte ta en promenad men tror jag skippar det eftersom det verkar isigt och jag skulle kunna cyklat men dubbdäcken har inte kommit på ännu och så är det skidskytte på tv, så det finns massor med undanflykter.

ett bevingat och förvrängt ordspråk får gälla.

"Man skall inte göra det i dag som man kan skjuta upp till morgondagen".

 

Men jag har en. bild på dubbdäcken om det kan hjälpa och så kan jag elda i kaminen.

 

Trevlig helg och om ni får tråkigt kan ni scrolla ner och läsa mina tidigare inlägg eller välja bland rubrikerna uppe till höger om ni vill undvika politik.

Jag tigger inga pengar eftersom jag bloggar ideellt, men blir glad och tycker mig ha framgång om ni kopierar och delar min blogg.