Slut på sommarbete


Hösten har varit mild, 
och vi har haft gott om bete i sommarhagarna. Hästarna har betat förnöjt, och som så ofta på hösten har de lagt på sig en del. Det är väl vildhästens överlevnadsförmåga som märks på detta vis.
 
Med en rimlig vinterutfodring så ska det nog ordna sig så att de är i lagom hull om ett tag. Och nu var det dags att starta den säsongen.
 
Jag har märkt i förra veckan att stona inte varit helt nöjda. De har kommit och frågat lite mer än annars. Visst har gräset minskat, men framför allt tror jag att de har saknat sin ligghall.
 
Så i lördags flyttade vi dem till vinterhagen. Hangvar och Hassle går redan i sin vinterhage sedan en tid, och nu stängde jag bort dem från större delen av fältet, men de har fortfarande en rejäl remsa åker att beta. Deras hage är annars rätt stenig, så jag tänker att det passar bra.
 
Stonas hage är större och inte lika stenig, och där fanns nu rätt fint grönt gräs. Till att börja med får det räcka med det plus att ligghallen är välhalmad.
 
De spanade in halmen och tog några tuggor rätt snart, men strövade mest omkring och smakade på det goda gräset.
 
De hade inte ens tid att bekymra sig så mycket om mig som fixade till lunchhagar. De blev nersprungna den natten då Björke och Hassle tog sig in till stona, och nu äntligen såg jag till att få ordning på dem igen. Bäst innan det blir tjäle...
 
Ofta brukar jag få en massa oönskad hjälp, inte minst att kolla min hink med diverse småprylar som isolatorer, tång och liknande, men ingen hade tid att bry sig. De kollade hagen och betade.
 
Snart ska vi öppna den första ensilagebalen för säsongen. Men det är ingen brådska. de klarar sig på halm och mineraler samt vad de hittar ett tag....
 
 Och när jag i söndags morse såg alla stona ligga nöjda i massor av halm kändes det bra. Det var för mörkt för foto och jag ville inte tända. Jag har bilden och känslan ändå. I störtregn, åska och hagel i söndags eftermiddag kunde jag också ha bra samvete. Om de vill är det bara att gå in (och om ni låter bli att bajsa där blir det ännu mysigare...).
 
 
 
0 kommentarer