måndag 26 september 2022

Pastagratäng med köttfärs och ostsås

I samarbete med Smakbox och Barilla.

Jag har jag fått testa Barillas bronsvalsade pasta. Den är bättre på att fånga upp såsen och vem gillar inte det? Den och tomatsåsen som följde med passade bra i den här gratängen som jag tycker att ni ska testa! Pasta, köttfärs och ost, asså det blev så himla gott!


Pastagratäng med köttfärs och ostsås

4 port

400 g Barilla mezzi rigatoni al bronzo
1,5 dl riven ost till gratinering

Köttfärssås:
500 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 stora vitlöksklyftor, rivna
2 morötter, grovt riven
olja eller smör att steka i
2 msk tomatpurè
400 g tomatsås Barilla basilico
1 dl vatten
2 köttbuljongtärningar
salt
svartpeppar, grovmalen

Ostsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt
vitpeppar
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka löken, riv morötterna grovt och riv eller pressa vitlöken.
Värm upp oljan eller smöret till köttfärssåsen i en stor stekgryta. Bryn lök och morötter tillsammans till gyllenbrunfärg. I med vitlöken sista minuterna. Lägg åt sidan.
Bryn köttfärsen och slå sedan grönsaksfräset över. Tillsätt tomatpurè, tomatsåsen, vatten, buljongtärningar och peppar. Koka under lock på svag värme i 25 minuter. Rör om under tiden. Smaka av med salt.

Ostsås: Smält smöret till ostsåsen på låg värme i en kastrull. Rör i mjölet och blanda ordentligt. Häll på mjölken, använd visp och vispa runt ordentligt. Koka såsen någon minut på svag värme tills den tjocknar. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Blanda ner osten och ställ åt sidan. Rör om tills osten smält.

Koka pastan enligt bruksanvisningen på paketet, låt den rinna av ordentligt i ett durkslag.
Ta en ugnsfast form och smöra den. Lägg hälften av pastan och fördela hälften av köttfärsen och hälften av ostsåsen över. Täck med resten av pastan, köttfärssås och avsluta med ostsås. Strö på lite ost.
Gratinera i ugnen i ca 20 minuter tills den fått en fin färg. Tips: Låt den svalna något innan du äter den så smakar den mer.






-Mama Skogly ♥

2 kommentarer: