Flickdagen

Idag är det en viktig dag, det är den internationella flickdagen. Många kanske tycker det är onödigt med en speciell dag för flickor men det behövs verkligen.

Mängder av flickor far illa i världen och i Sverige. Det är långt kvar till jämställdheten även hos oss. Det visar en ny undersökning från Göteborgs Universitet. 

Undersökningen visar att det är unga killar som känner sig hotade av jämställdheten och att tjejer får mer rättigheter. Modern sexism är mer vanlig hos killar 18-29 år och inte bland äldre män som man skulle kunna tro. 



Det finns alltså mycket kvar att göra. Vi som har söner måste fostra och stötta dem så att de inte dras med i kompisars snack. Vi måste ta snacket när de lyssnar på kvinnoförnedrande rap eller ser sånt på Youtube. 

Ännu viktigare nu när vi har ett parti i riksdagen som vill ta bort antidiskrimineringslagen och som har en konservativ kvinnosyn. Ett parti som bevisligen en stor andel av vår befolkning röstar på. 

Så det är dag som behövs för att uppmärksamma flickors verklighet och för att vi tillsammans ska göra det bättre. Ta snacket med killarna, ofta och mycket. Och stötta nån bra organisation som hjälper flickor, till exempel Plan.