Historiskt mysterium: Pelikaner som riksangelägenhet

Under rubriken "utlandsnytt i korthet" fann jag följande nyhet som kanske inte var ett mysterium för ornitologer, men tydligen ansågs vara viktig att ta upp på högsta politiska nivå.

En viktig fråga
    En lycklig tilldragelse i St. James' Park i London klarar kanske upp ett problem som hittills ansetts olösligt. Ett av pelikanparen, Daphne och Paul, skall lägga ägg – och då får djurskötarna äntligen reda på vem som är Paul och vem som är Daphne.
    Händelsen emotses med stort intresse i hela Storbritannien.
    Parlamentsledamoten sir Tufton Beamish skall också fråga arbetsministern, London John Hope, om denne "kan göra ett uttalande om vilket kön pelikanerna i St. James' Park har".
    – Pelikanerna har alltid varit ett mysterium, förklarar sir Tufton. Det är nästan omöjligt att avgöra vilket kön en pelikan har. Det är en sak som bara en pelikan kan klara av. (Dagens Nyheter 1962-05-12)

Till notisen finns en bild på en pelikan med bildtexten "Vet själv".

Jag utgår från att tillökningen inte observerats med en pelikan-bula på magen utan att paret börjat bygga bo eller något liknande, för annars torde mysteriet redan ha varit löst vid pressläggningen. St. James Park ligger centralt, mycket nära Buckingham Palace, så jag kan ha viss förståelse för intresset bland djuren här. Dock förstår jag inte varför just arbetsministern ansågs vara rätt person att uttala sig i frågan, spontant tänker jag att det borde vara en fråga för jordbruksministern. Om det nu ens är en fråga för riksdag och regering att alls ägna sig åt...

the Royal Parks hemsida går det att läsa att de haft pelikaner i St. James Park sedan 1664 men också att de manliga pelikanerna är betydligt större än honorna. Så Dahpne och Paul måste ju ha varit relativt jämstora och i jämnvikt eftersom det uppstod tveksamheter om vem som var vem.

Kommentarer