Om klimat som kulturell idé

"(...) climate is an idea that helps stabilise the human expereince of weather and allows human to live culturally with their weather." (Hulme, 2017: xv)

"Climate is the reassuring idea that there is regularity and a normality to which the weather will conform, even if today it is not doing so." (Hulme, 2017: 5)

Apropå utspelet i veckan angående klimatkrisens vara eller icke-vara har jag nyligen läst en bok av Mike Hulme, professor i klimat och kultur. Hans bok Weathered: Cultures of Climate är intressant av många anledningar. Hulme menar att klimat är kulturellt, det är ett sätt för människan att försöka skapa ordning och stabilitet av något som är okontrollerbart - det vill säga väder. Att klimatet är kulturellt menar han blir ett sätt för oss att hantera vädret, att hitta mönster, att ha en referenspunkt till hur vädret "bör" vara, eftersom vädret annars är kaotiskt och oförutsägbart.

Arrangemang kring boken Weathered: Cultures of Climate Change av Mike Hulme.
Det är dock ingen kritik mot naturvetenskapliga beräkningar om ökad temperatur och konsekvenserna detta kommer innebära, utan snarare ett annat sätt att förstå och analysera klimat som en idé. Bland annat berör Hulme hur klimat är historiserat, politiserat, representerat och styrt. Fokus är att komma nära vad väder betyder för människor och hur vi lever med vädret på olika vis.

En viktig poäng är att idéer om klimat är alltid beroende av tid och plats. Kunskap om klimatet är därmed kopplat till platser, kroppar och olika aktiviteter (praktiker). Vad klimat var för hundra år sedan är inte det samma som klimat är idag. Vad det är på en plats, är inte det samma som en annan. På liknande vis är klimat något som förstås och används olika i olika grupper. Klimat påverkas av kollektiva och historiska processer. Att olika människor av olika religiösa, kulturella eller politiska tillhörigheter ser på klimatet på olika vis eller föreställer sig hur man t.ex. kan påverka klimatet eller hur klimatet ska vara i framtiden, är ur detta perspektiv inte så konstigt.

"All knowledge of climate should therefore be regarded as cultural: it cannot exist seperately from the cultures in which it is made or through which it is expressed." (Hulme, 2017: 27)

I sista kapitlet diskuterar han olika sätt sätt som framtidens klimat föreställs. Här resonerar han ifall "klimat" som begrepp eller idé fortfarande är användbart, ifall det är dags att hitta nya koncept:

"The 'new' normal of climate is simply that there can be no normal. And this is unsettling. New concepts and metaphorical ideas, beyond climate, will be needed which meet the emotional, spiritual and material demands of living in an atmosphere and with the weather it yields which, without respite, are now both of human making." (Hulme, 2017: 154)

Nu tror jag inte att vi inom en snar framtid kommer sluta att tala om eller tänka på "klimat" som en idé. Men jag tyckte det var en läsvärd och tänkbar bok. Den är förvisso akademisk men ändå relativt lättläst. Jag tänker mig att den är användbar för nybörjarstudenter men även för en intresserad allmänhet.

Har du läst någon intressant eller tankeväckande bok på sistone?

Kommentarer