Historiskt mysterium: Om försvunna örhängen och förstasidesnyheter

Nu har jag ingen erfarenhet av att arbeta på tidningsredaktioner men jag föreställer mig att de viktigaste nyheterna presenteras med åtminstone en rubrik på första sidan. Dagens historiska tidningsnotis publicerades på första sidan tillsammans med rubriker så som :

  • "Nobelsamling i Bodensjön"
  • "Etnografiska fick ny chef vid sillfrukost"
  • "Körreform blev fiasko i hett Rom"
  • "Brommaplan översvämmad"
  • "'Tefaten' mysterium, undersöks"
  • "Vänliga Hjo finaste numret på Expo 1954". 

Läs nu nedanstående text och begrunda.

Försvunna örhänget låg i fåll
Från Dagens Nyheters London-redaktion
LONDON, torsdag.
Mysteriet med prinsessan Margarethas försvunna diamantörhänge är nu löst. Örhänget, som försvann spårlöst under en polka på en nattklubb i Westend mycket tidigt på onsdagsmorgonen, låg hela tiden i en fåll i prinsessans klänning.
    Så nu är lugnet återställt, och för att det skall bli ett riktigt gott slut på historien så råkade Edmundo Ros, dansorkesterledaren, vars mannar stannade kvar och spelade för prinsessan och hennes vänner den glada kvällen, att bli hedersmedborgare i City på torsdagen." (Dagens Nyheter 1954-07-02)
Kanske är det bara jag, men detta är väl inte stoft för en första sida?

Det hela blir mer begripligt av att samma historia hamnade på förstasidan dagen före med rubriken "Margaretha hade otur på nattklubb örhänge försvann" (Dagens Nyheter 1954-07-01). Här får vi veta att hon först var på någon tillställning hos den svenska ambassaden och därefter gick på nattklubb runt två på natten. Runt klockan 4 på morgonen tog dansandet slut och sällskapet började leta efter örhänget. Klubben i fråga hette New Cocoanut Grove och stängde egentligen 2:30 men höll specialöppet ett tag till. Det dansades förutom polka även foxtrot, schottis och samba. Det är först nu jag också inser att det inte handlar om den brittiska prinsessan Margaret (dvs syster till nyligen bortgångna drottning Elizabeth II) utan den svenska prinsessan.

Artikeln från den 1:a juli avslutas med: "Men på onsdagen utbredde sig det officiella allvaret, och hemligstämpeln vilade tung över den glada tisdagsnatten." Exakt vad som hemligstämplats är högst oklart, artikeln är extremt detaljerad om vilka som deltog på festligheterna på ambassaden, vem prinsessan dansade med och vilka danser som dansades. London-korrespondenten verkade veta en himla massa saker om vad som utspelat sig. Kanske var hen till och med på plats?

Nåväl, jag förmodar att i och med att det var en svensk prinsessa så var det av viss riksangelägenhet. Hade det varit jag som tappat ett smycke hade det nog inte fått någon medial uppmärksamhet. Och eftersom det försvunna örhänget var på första sidan den 1:a juli så behövde väl även gåtans upplösning få publiceras på första sidan den 2:a så att ingen skulle gå och oroa sig över att svenska diamanter var på vift. I övrigt dominerade den totala solförmörkelsen förstasidan den 1:a juli, något som dessvärre inte kunde ses i hela landet av döma av rubrikerna "Bitterhet, bara moln över Öland" och "Grå himmel, solfiasko i Småland".

Kommentarer