Historiskt mysterium: Om finska spöken

För ett tag sedan bloggade jag om ett danskt spöke, nu har turen kommit till en finsk motsvarighet.

Mystiskt spöke med hästhovar hos Åbofamilj

TT-FNB. HELSINGFORS,
torsdag.

Ett mystiskt spöke med lysande vitt huvud och klätt i en åtsittande svart mantel har i 1 1/2 månads tid hemsökt en familj i Åbo. Både familjefadern, hans maka och tre utomstående personer påstår sig upprepade gånger ha sett spöket, som stört dem med knackningar och dunkningar och t. o. m. kastat olika föremål som flaskor och trappstegar omkring sig. Skepnaden påstås ha ben som liknar en tranas, medan fötterna påminner om hästhovar.
    I händerna brukar uppenbarelsen ha något mystiskt föremål påminnande om djurtarmar, som den viftar framför sig med när den rör sig. Spisen tycks den märkvärdiga varelsen vara särskilt intresserad av. När den senast visade sig öppnade den nämligen ugnsluckan, drog ut en stekpanna, tittade in i ugnen och viftade där inne med sitt tarmliknande föremål. Alla de närvarande blev så förskräckta att de inte kom sig för att söka gripa spöket. Först när detta hunnit ut kvicknade de till igen och satte i gång en jakt, men varelsen var då uppslukad av nattmörkret.
    Kriminalpolisen i Åbo söker reda ut mysteriet, och det är inte omöjligt att saken så småningom får mindre övernaturlig prägel. Eftersom den hemsökta familjen är känd för ett ganska oregelbundet levnadssätt, är det möjligt att någon granne söker skrämma bort den ur huset, och vidare kan det mycket väl tänkas att det är någon förhoppningsfull telning inom familjens sexhövdade barnaskara som agerar spöke. (Dagens Nyheter 1948-11-05)

Formuleringen "oregelbundet levnadssätt" låter onekligen mystiskt. Betyder det att familjen ibland är uppe på nätter, ibland på dagar? Ibland är lugna, ibland skriker och gormar? Jag blir ju minst sagt nyfiken på ifall mysteriet fick sin upprinnelse till sist.

Kommentarer