Historiskt mysterium: Musikaliska tjuvar

Kyrkostölder har nog varit ett återkommande bekymmer, det händer ju titt som tätt att kyrkklockor, kyrksilver och kungakronor försvinner. Ibland återfinns de. Varför de stjäls kan vi nog mest spekulera i, men det är väl inte osannolikt att föremålen säljs eller gjuts ner för att inbringa en slant. I andra fall är kanske stölderna mer obegripliga:

Kyrktjuvar stal musikinstrument
    Vid ett inbrott i S:t Görans kyrka natten till torsdagen stals en gamba och två ljusstakar av malm. Tjuvarna hade i övrigt inte gjort sig skyldiga till någon vandalisering av helgedomen. Vad de skulle med det gamla musikinstrumentet är ett mysterium för polisen. Inbrottet upptäcktes på torsdagsmorgonen. Kriminalen har hand om utredningen. (Dagens Nyheter 1961-03-24)

En gamba (viola da gamba/viol) är visst en slags stränginstrument som har åtskilliga hundratals år på nacken. Gällande ljusstakarna tänkte jag att de först torde de vara ganska tunga, något jag baserade på en malmklump som ligger hemma hos oss. Det visade sig emellertid att malm också kan avse en kopparlegering som påminner om brons. S:t Görans kyrka i dess nuvarande tappning invigdes 1958 (källa: Svenska kyrkan) och var således relativt ny vid inbrottet. Tänk vad man kan lära sig genom dessa historiska mysterier! Dessvärre har jag inte lyckats hitta någon information om huruvida ljusstakarna eller gamban återfanns.

Om polisen verkligen tyckte att detta var ett mysterium eller ifall det var notisskribenten som ville piffa upp sin text förtäljer inte heller berättelsen.

Kommentarer