Historisk mat på moderna fat: Morotspannkaka (1946)

Pannkakor - såväl tunnpannkakor, plättar och ugnspannkaka - tillagas ganska ofta hos oss trots att vi inte är en barnfamilj. Vi är två vuxna som helt enkelt älskar pannkakor. Då och då varierar vi förstås recepten. Det har ju blivit mospannkaka, revpannkaka, grahamspannkaka, spenatpudding, morotsplättar och nu senast morotspannkaka.

Morotspannkaka (4-6 personer)

Morotspannkaka.

1/2 liter rårivna morötter
1/2 liter pressad kall (kokt) potatis
1 ägg
4 dl mjölk
2,5 dl mjöl
(1 msk potatismjöl)
salt
(socker)
Smör eller margarin till pannan

Vispa ägget med hälften av mjölken. Tillsätt allt mjöl (sannolikt även potatismjölet), vispa till en jämn smet. Slå i resten av mjölken. Rör ner den kalla potatisen och morötterna. Smaka av med salt och socker om du önskar. Låt svälla i drygt en timme.

Pressad potatis till smeten.

Smeten innan den fick svälla. Den såg exakt likadan ut en timme senare...
Häll ut i en smord stekpanna eller långpanna. Grädda i lagom varm ugn i ca 45 minuter. Jag utgick från 200° men då var den fortfarande lite geggig. Kanske bättre att testa 225°.


Dags för gräddning.

Enligt serveringsrekommendationerna ska pannkakan skäras i "vackra bitar" och därefter läggas upp på varma fat. Strö över med socker och servera med lingon. Lingonen kan blandas med grädde till en tjock sås om man önskar.

Inte en särskilt vacker bit, men den vackraste jag lyckades skära upp. Serverad med lingonsylt.

Omdöme och förbättringspotential: Nja, den här fick jag inte riktigt till. Trots tillagning i en stor långpanna så blev innandömet geggigt. Det kan förstås vara vår ugn det är fel på, men det blev inte så bra. Kanske kan smaken också bli lite mer spännande med lite smaksättning, t.ex. peppar, timjan eller rosmarin. Jag rekommenderar även att smörja formen riktigt ordentligt för den fastnade en del i plåten.

Jag är inte helt säker på potatismjölets funktion. Och jag kan inte låta bli att undra hur vacker en vacker bit ugnspannkaka kan bli.  4-6 personer är nog lite väl generöst tänkt om det här ska vara en huvudrätt utan tillbehör. Visst kan man strö över socker som förslaget och göra det till en slags efterrätt, men då var den nog kategoriserad fel i boken.

Jag kan istället varmt rekommendera morotsplättar.

* * *

Receptet är hämtat ur Margaretas kokbok: 350 recept jämte råd och anvisningar om god och billig mat utarbetad av Gunda Nilsson (upplaga från 1946). Priset var då 2:50 kronor exklusive moms, vilket i dagens penningvärde ca 55 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011).

 Första upplagan utkom 1942 under andra världskriget och i förordet går att läsa att författaren tagit hänsyn till ransonerade varor som man behövde vara aktsam med. Gunda uppges ha varit skolkökslärarinna vid Hushållsskolan Margareta på Norrmalmstorg (i Citypalatset)i Stockholm. Det fanns flera Margaretaskolor, den första öppnade 1905 i Norrköping av Hanna Lindmark. Jag har tyvärr inte lyckats få fram mycket mer om Gunda, men vid senare upplagor heter hon Gunda Nilsson-Lagerholm vilket indikerar ett giftermål i skiftet mellan 1950-60-tal.

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer