Historisk mat på moderna fat: Rarbersås till stekt fisk (1946)

Det kanske ska förtydligas redan nu att såsen nedan är tänkt till stekt fisk och att vi serverade den till panerad fisk. Det är ju trots allt skillnad på fisk och fisk, vilket kan ha påverkat omdömet.

Rabarbersås till stekt fisk (6-8 personer)

Rabarbersås till stekt fisk.

100 gram rabarber (cirka en stor stjälk)
1/2 liter vatten
2 tsk potatismjöl
4 msk lingondricka*
5 msk socker
1 1/2 msk vinäger eller fruktättika
1 tsk tillagad senap (jag använde dock senapspulver)
1/2 tsk ingefära
1/2-3/4 tsk salt
En liten knivsudd peppar
Röd karamellfärg

*Lingondrickan kan ersättas med saft från lingonsylt. Sila då saften från sylten. Alternativt kan man ta mer rabarber och mer karamellfärg. Jag valde att sila saften från lingonsylten.

Skölj rabarbern och skär i tunna skivor. Koka rabarbern mjuk i vattnet. Avredes med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Låt svalna under omrörning.

Låt rabarbern koka mjuk.
Rör ut övriga ingredienser i lingondrickan och vinägern. Tillsätt i rabarbersåsen. Såsen ska stå kallt till servering.

Lingonblandningen.
Samma recept ska enligt uppgift kunna användas för att göra krusbärssås, byt då ut rabarbern mot krusbär. Jag gissar att det går att använda både röda krusbär och gröna krusbär, för det senare borde grön karamellfärg kan användas.

Hitta rabarbersåsen... En inte helt lyckad kombination.

Omdöme och förbättringspotential: Jag måste medge en liten miss, jag måste ha hoppat över meningen om att såsen ska svalna under omrörning. Jag vet inte vilken påverkan detta fick för slutresultatet, men det är möjligt att det påverkar smaksättningen för några kryddor som är varma. Dock påverkades nog tjockleken på såsen (kanske kan det gå att tillsätta ingredienserna före potatismjölet, för att säkerställa tjockleken).

Vad tyckte vi då om själva såsen? Nja, den var något skarp. Och nej, den passade inte till panerad fisk och ugnsbakad potatis. Och nej, vi kommer inte göra såsen igen.

* * *

Receptet är hämtat ur Kokbok: Recept samlade och utarbetade vid Statens skolköksseminarium till ledning för skolans elever av Ingeborg Walin, Ingeborg Schager och Ebba Virgin (elfte omarbetade upplagan, 1946). Boken är utgiven av Norstedt. Priset var 3,75 kronor vilket i dagens penningvärde ca 85 kronor (Källa: Edvinsson & Söderberg 2011). Första upplagan utkom 1896. Andra upplagan gavs ut 1898 och finns digitaliserad via Alvin.

Statens skolköksseminarium (grundat som Högre lärarinneseminariet) var en hushållsskola med anor från slutet av 1800-talet (källa: Riksarkivet). Vid denna upplaga har Ingeborg Walin (1868-1936) gått bort. Tillsammans med Ingeborg Schager (1872-1947) klev Ebba Virgin (1901-1995) in som medarbetare. Både Ingeborg Walin och Ingeborg Schager tycks ha varit med på Högre Lärarinneseminariet från början och har varit viktiga personer inom verksamheten och för hushållsutbildning i stort. Läs mer om Ingeborg Schager och Ingeborg Walin på Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Även Ebba Virgin var hushållslärare, därefter anställd och sedermera byrådirektör på Skolöverstyrelsen. Hon var bland annat initiativtagare till att även pojkar skulle få huslig utbildning (källa: DN).

Blogginlägget är en del av min serie Historisk mat på moderna fat där jag testar olika historiska recept, primärt från första halvan av 1900-talet. En stor del av experimentet handlar om att reflektera kring dåtidens och dagens måltider och matkultur. Du hittar alla recept samlade under etiketten Historisk mat på moderna fat.

Kommentarer