Ålevangeliet av Patrik Svensson

Den här boken handlar både om ålar och Patrik Svenssons barndom och hans pappa. Jag tycker att den gränsar till skönlitteratur. En fint skriven bok.
Vi får veta det mesta om vad man nu vet om ålarna, detta djur som fortfarande är mystiskt. Fast man har forskat i hundratals år vet man inte allt. Patrik Svensson skriver om olika forskare som har ägnat sig åt ålen. En var Sigmund Freud som dissekerade ålar i Trieste för att hitta ett exemplar med manligt könsorgan, men han lyckades inte. En annan var dansken Johannes Schmidt som forskade i årtionden för att lösa gåtan om var ålarna leker. Och han lyckades. De europeiska Ålarna leker i Sargassohavet så de svenska ålarna gör en lång resa därifrån och hit och efter ganska många år samma resa tillbaka.
Patrik Svensson berättar också om kulturhistoria som är förknippad med ålen. Om ålfiskarna i Skåne, om glasålar som en delikatess i Baskien, ja mycket om vad ålen har betytt som människoföda. Han berättar också skrönor och olika föreställningar om ålen genom historien.
Ålen lever farligt. Mängder av ålar blir offer för hajar och andra rovdjur under den långa strapatsrika resan till och från Sargassohavet. Nu har ålen minskat kraftigt i antal och det beror nog på människan. Ett avsnitt i boken ägnas åt utdöda djur och åtgärder som vidtas för att rädda ålen. 
Boken har två teman, dels allt möjligt om ålen, dels den självbiografiska berättelsen. Patrik Svensson skriver om sin pappa som var asfaltläggare och som fiskade ål med sin son vid en å. Det är fina partier om en far och hans son, om Patrik Svenssons familj, hans rötter. De innehåller en stilla glädje men också sorg. Hans far dog tidigt i cancer. Även i de självbiografiska partierna finns känslan av att inte veta. Vi vet aldrig allt om en annan människa och när vi tänker tillbaka på våra kära som har gått bort minns vi och vet vi bara glimtar.
Ålevangeliets styrka är just att de här två temana finns. De berikar varandra och ger djup.
Boken rekommenderas.
Ålevangeliet - Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson, Bonniers 2019 
 
Hanneles bokparadis:

lyssnade på honom i Babel, låter fint, du skriver intressant om boken som vanligt.

Svar: En intressant och också värmande bok. Fast det ofta är kallt i vattnet.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

(min kompis som hade ett välbetalt jobb som ekonomichef på ett stort bolag slutade, och började odla ål och blev fiskare... hans bror är munk på ett svenskt kloster, glömt vad syster gör)

Svar: Enligt Ålevangeliet kan ålen inte odlas. Kanske rör det sig om en del av ålens livscykel?
Mösstanten

[email protected]:

”burar” i havet, ungefär som hummertinor?, jag kan inte det där... men inte har det varit ”vilda” ålar i fiskbutikernas, lax är också odlat.

Svar: Enligt Ålevangeliet förökar sig inte ålar i fångenskap. Men kanske kan man fånga glasål och få dem till att växa till nästa stadium i fångenskap. Om inte Ålevangeliet har fel förstås, men det borde det stora förlaget ha kollat.
Mösstanten

Hanneles bokparadis:

Definitionsfråga? Vild odlad ål:
https://kontakt.wwf.se/org/wwf/d/varfor-ar-alen-akut-hotad-kan-jag-ata-odlad-al/

Hanneles bokparadis:

jag tror på boken, författaren har lagt ner flera års arbete, en intressant fisk på flera sätt.
(svårt att kommentera här: "Den här anslutningen är inte privat")

Lillan Kind:

När jag läser det här inser jag hur otroligt lite jag vet om ålar, och att det skulle vara intressant att lära sig mer. Den självbiografiska berättelsen låter väldigt fin, och jag kan tänka mig att kombinationen av dessa teman förhöjer läsupplevelsen.

Svar: Ålevangeliet är verkligen läsvärd.
Mösstanten

Scylla:

Jag tyckte jättemycket om den här boken och blev glad när den fick sitt pris.

Svar: Jag tyckte att det var roligt att just den enda av de nominerade fackböckerna som jag hade läst fick priset. Om någon av de andra borde fått det istället vet jag inte. Men Ålevangeliet är en bra bok.
Mösstanten

Kommentera inlägget här: