tjusiga tisdag på en onsdag - gör nya kläder av gamla kläder

Det här inlägget blir lite av en fortsättning på inlägget jag skrev om att lappa och laga - det är fantastiskt bra att handla begagnat, men ännu bättre är att fortsätta att använda det man redan har, så att man inte behöver köpa alls. Hållbarhetens budord, dom 6 R:en (ibland är det upp till 8 R, men vi kör på 6) är Refuse, Reduce, Reuse, Recycle och Rot, och dom två första, refuse och reduce, handlar alltså om att helt enkelt inte köpa grejer i onödan. Refuse/vägra köpa nytt, och reduce/minska mängden du köper nytt. Reuse/återanvänd syftar till att det man köper hem ska användas och återanvändas (inte slita och slänga, alltså!). Zero waste handlar alltså inte bara om att vägra plast, eller att vägra sopor, utan det handlar om att vägra att handla i onödan, och att man ska använda det man redan har i första hand.
 
Och det tänkte jag tipsa om idag - hur kläderna man redan har kan få en längre livslängd! Att lappa och laga när det behövs, det har jag som sagt redan skrivit om, idag tänkte jag tipsa om vad man kan göra med kläder som man kanske tröttnat på, eller som är slitna, kläder som man kanske annars hade slängt bort (det slängs bort tonvis med kläder varje år - enligt siffror från 2017 så slänger vi 7,5 kilo textilier per person och år!). Som sagt, att handla begagnat är fantastiskt bra, att använda kläderna man redan har är ännu bättre! Jag har en anslagstavla på pinterest med ett gäng remakes, här är några av dom! Antingen så kan man laga ett plagg så att lagningen blir en dekoration i sig, eller så kan man sy om ett plagg så att det ser annorlunda ut, eller så kan man använda plagget och sy något helt annat av tyget - det är bara fantasin som sätter gränserna, och har man inte fantasi nog själv, så är pinterest en guldgruva!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det här är bara toppen på isberget, en blandad gottepåse med lite av varje som man kan göra med sina kläder! Jag hoppas att det jag försöker säga gått fram - att ett klädesplagg kan få ett nytt liv, ett längre liv, med hjälp av lite jobb och lite kreativitet! Och skulle du råka vara så bängless på ett plagg, så det går inte ens att göra något nytt av det, släng det inte, lämna in det på en loppis istället! Låt oss bestämma oss för att sluta kasta bort riktiga kläder i soporna!
 
Jag fortsätter att lyssna på halloweenmusik, för det är fortfarande oktober:
 
 

Kommentera här: