lite mat

Jag har egentligen inget att säga, men eftersom jag faktiskt varit bra på att laga mat dom senaste veckorna, och ibland till och med tagit en bild på den färdiga maten, ja då kör vi på ett par måltider igen! Dom är veganska, billiga, enkla och goda, och som vanligt så har jag inga direkta recept, utan bara ett gäng ingredienser.
 
Idag kokade jag en stor kastrull linssoppa, perfekt mat när det är kyligt ute, och idag kom till och med vinters första snöfall. Perfekt linssoppeväder, alltså! Jag hackade morötter, lök, vitlök och potatis (morötterna i mycket mindre bitar, eftersom dom tar längre tid på sig att koka än potatisen), fräste på i rapsolja med curry och röda linser, och spädde sedan ut med en burk tomatkross, ett par matskedar tomatpuré, ett par buljongtärningar, vatten så att det täckte med råge, och så kryddade jag med salt, citronpeppar, grillkrydda, kajennpeppar och liquid smoke, lät det koka nästan färdigt, och så hade jag i några skedar socker, ett par matskedar soja och sådär en halv deciliter havregrädde, och lät det koka klart. Och så är det bara att smaka om det ska kryddas på mer av något. Jättegott!
 
Falafel på gula ärter istället för på kikärter är gott! Knepet för att få falafel som håller ihop, är att bara blötlägga baljväxten, man ska inte koka dom, och så mixade jag med vitlök, lite lök, salt, citronpeppar, vit balsamvinäger (istället för citron, vilken vinäger som helst funkar), spiskummin, lite sesamolja (istället för tahini) och lite bakpulver (det gör dom fluffiga!). Jag tror att jag hade något sånt i, men kan inte svära på det - krydda bara tills det blir gott! Och så stekte jag på små "biffar" i generöst med olja (jag friterar aldrig, det räcker att steka på dom) tills dom fått färg. Samtidigt så kokade jag en snabb tomatsås, med finhackad lök, vitlök, salt, citronpeppar, spiskummin, kajennpeppar, och tomatpuré och vatten istället för krossade/passerade tomater (jag använder ofta tomatpuré istället för krossade tomater, det blir mycket billigare). Och så hade jag couscous till.
 
Många tror att protein är ett problem när man äter växtbaserat, men det är det sällan - följer man regeln att blanda nån sorts baljväxt och någon sorts sädeslag i en måltid, då får man en proteinsammansättning som kroppen lätt tar upp. Dessutom så innehåller åtskilliga vegetabilier mer protein än kött, och dessutom så äter gemene man alldeles för mycket proteiner - skulle man råka äta mindre proteiner än med en traditionell köttdiet, så är det fortfarande inga problem. Det ska mycket till för att få proteinbrist! Faktum är, att när jag opererade bort gallan förra året, så låg jag lågt i protein, och då åt jag kött ibland... Jag äter garanterat mer protein nu, när jag har baljväxter i nästan varenda måltid!
 
Och baljväxter - köp torkade, dom är billigast och klimatvänligast (dom väger mindre och tar mindre plats när dom fraktas), blötlägg och koka hela förpackningen på en gång, och frys sedan in i mindre burkar, så är det jättelätt att plocka fram när man ska laga mat! Billigare och enklare proteinkälla finns inte!
 
Det är bara en vecka tills Halloween, så bara en vecka till av halloweenspellistor:
 
 

Kommentera här: