lite mat och sedona christina

Jag skulle till att skriva inlägg, kom så långt som till att ta fram skriva-inlägg-sidan, och var tvungen att avbryta för lite lunch - jag blev så jäkla panikhungrig, det gick inte att vänta en sekund till! Å andra sidan så är det ganska lämpligt, eftersom första halvan av inlägget handlar om mat jag ätit senaste tiden (bland annat vad jag värmde upp till lunch nyss) - som vanligt är det väldigt oavancerad mat, och väldigt billig mat. Andra halvan av inlägget är ett tips på en zero waste-youtubare, det var ett tag sedan sist!
 
Det här är inget nytt för resten av världen, men jag tror att det är första gången jag har ätit det (det är i alla fall första gången jag har lagat det!) - zucchiniplättar! Och vad gott det var! Jag har fått svårt för pannkakor och våfflor det senaste året eller så (till och med rostat bröd, som jag älskade förut, är inte lika gott längre, och rostat briochebröd, som var det godaste rostbrödet, det är numera nästan oätbart), men zucchiniplättar funkar fortfarande. Det kommer jag att äta fler gånger! Receptet var så lätt, att det inte är något recept direkt (å andra sidan, ingen av min mat är direkt några recept...) - jag rev ½ zucchini (en ganska stor en), hällde över ca 1½ dl mjöl, ett par msk potatismjöl, en tsk bakpulver och lite salt, rörde runt ordentligt, och rörde sedan i havremjölk tills det blev lagomt smetigt (det gick åt mindre än väntat, zucchini är ganska blött av sig själv). Sedan stekte jag i olja tills plättarna fått fin färg, och så åt jag med lingonsylt. Väldigt gott, som sagt!
 
Det ser inget ut för världen, men blev oväntat gott, så min lunch (som var gårdagens middag) får vara med på ett hörn här! Samtidigt som jag kokade makaroner, så stekte jag på finhackad zucchini, lite finhackad lök och lite vitlök, hade i den sista skvätten "hummus" (fast med favabönor istället för kikärter, och sesamolja istället för tahini) jag hade kvar i kylen, det var kanske ett par msk, hällde på lite vatten, lite grönsaksfond, salt, peppar, grillkrydda och lite kajennpeppar, och lät det koka några minuter. Jag rörde ihop en redning på mjöl och havremjölk, och rörde ner, eftersom jag hade i lite väl mycket mjöl i redningen, så fick jag späda med mer havremjölk, tills konsistensen blev bra. Till sist så hade jag i ett par msk näringsjäst (det ger en lite ostig smak), och så rörde jag ner makaronerna. Och eftersom jag har ketchup på pasta, så hade jag på det också, och jag blev glatt överraskad när jag åt - det smakade betydligt bättre än vad jag hade trott!
 
Här är förresten favabönshummusen på sin första dag, tillsammans med ugnsrostade rotsaker, morötter, kålrot och rödbetor, och så kryddat med citronpeppar och salt. Lättsam mat, men god!
 
Förresten, apropå rotsaker - jag köpte ju 10 kg rotfrukter den 22 september, och nu har jag bara en lök kvar av det, drygt tre veckor senare. Jag hade kunnat få det att räcka längre, om jag hade använt färre sorter i varje rätt (jag gjorde en del soppor, och rostade en del i ugnen bland annat), men samtidigt så behövdes dom ätas upp innan dom blev dåliga. Tre veckor verkar vara precis så lång tid det tar för mig att äta 10 kg rotsaker och att få dom att ta slut precis innan dom börjar bli dåliga. Bättre hade det varit, om jag kanske köpt 6 kg varannan vecka, då hade dom räckt hela månaden, och definitivt hållit sig fina hela tiden, men eftersom jag köpte när det var på extrapris, så var det bara att passa på. Tyvärr så har jag inte råd att köpa såna mängder grönsaker när det är på normalpris, då får jag istället snåla - allt som kostar över 10-15 kr/kg känns alldeles för dyrt för min del, och för det mesta så brukar frukt, grönsaker och rotfrukter kosta betydligt mer... Dessutom - frukt och grönt är bland det som ökat mest i pris i år, jag tror att det var drygt 30% som det gått upp i pris, och det var inte direkt billigt innan heller! Förresten, jag har en fundering på matkostnader, jag ska prata om det någon annan dag!
 
Sedona Christina är en ny upptäckt för mig, jag hittade hennes kanal för några veckor sedan (till skillnad från Gittemary och The Fairly Local Family, som jag tipsat om innan, dom har jag prenumererat på i flera år). Jag har inte hunnit se så väldigt många av hennes videos, men vill absolut se mer - hon är trevlig och lättillgänglig, känns som "gemene man" - hon får det att kännas som att om hon kan leva hållbarare, så kan vem som helst göra det.
 
 
 
 
 
 
Och mer än så orkar jag inte skriva idag, det regnar ute, det är kallt inne, jag fick just ett jobbigt (men inte oväntat) förhandsbesked, mest vill jag bara krypa ner under ett täcke och glömma bort allt som är jobbigt och tråkigt. Tyvärr är det svårt att dra ett täcke över hjärnan, och just nu så är det den jag helst vill sätta på paus, åtminstone tills jag har möjlighet att försöka hantera saker. Jag ber om ursäkt, det är skitstörigt när folk kväder halvkvädna visor, men jag vill inte prata om det förrän alla möjligheter är uttömda. Jag ska titta vidare på Legends of Tomorrow (jag ska bara ut med Alice i regnet först), fast jag funderar på att skippa resten av första säsongen och hoppa över till andra, den första är verkligen inte den bästa... 
 
 

Kommentera här: