beet wellington, eller smördegsinbakad oumph

Som ni kanske har lagt märke till, så är en av mina favoritkanaler Gittemary, och mer än en gång (i princip till varje högtid) har hon lagat Beet Wellington - en vegansk variant av den klassiska Beef Wellington, och det ser så himla gott ut! När jag fick pengar senast, så köpte jag bland annat smördeg (dom flesta sorterna smördeg är veganska, trots namnet, dom sorterna som innehåller riktigt smör skriver ut det på förpackningen), för jag ville testa att göra det själv. Hon använder färs och svamp i sitt recept, jag hade ingedera hemma. Däremot så var jag in på byn igår och hämtade ut min vinst av Oumph-produkter, jag vann en tävling hos tidningen Vego för ett tag sedan, och jag fick nyligen mina kuponger - fyra valfria Oumph. Jag tog en av varje sort som fanns hos Coop och Ica, det fanns sammanlagt fyra olika sorter, så det passade perfekt!
 
Istället för svamp så hade jag i finhackad zucchini, och så lök och vitlök, och så hackade jag Oumph Beef Chunks (finns i kyldisken) i mindre bitar, och så stekte jag på alltihop, kryddade med salt, citronpeppar, grillkrydda, lite sesamolja och liquid smoke (var försiktig med det, jag hade lite väl mycket, så det blev lite beskt, men tillsammans med degen sen så jämnade det ut sig), nu när jag skriver det här så förstår jag inte varför jag inte hade i lite soja också... Så lade jag det i en sträng mitt på den utbredda smördegen (jag köpte kyld och rektangulär), och ovanpå så smulade jag vegansk fetaost från Violife. Sedan skar jag smördegen i strimlor ut från oumphsträngen (tänk er hur revbenen sträcker sig ut från bröstbenet, så förstår ni hur jag menar!), och lade strimlorna omlott över oumphröran, först ena sidan, sedan andra sidan, så att det såg ut som en vetelängd. Ja, fast med smördeg, då. Och så penslade jag allt med lite olja (jag använder raps), och gräddade i 200° i knappt en halvtimme (börja kolla redan efter 20 minuter, den ska vara frasig och gyllene!).
 
Såhär såg den ut när jag tog ut den ur ugnen! Eftersom jag fick glipor i skarvarna mellan flätorna, så pusslade jag ihop dom med överbliven det - det blir snuttar kvar i kortändarna. Det höll ihop hur bra som helst, inga problem!
 
Gittemary äter sin Beet Wellington med potatis av något slag, brunsås, rödkål osv - julmiddagstillbehör, alltså. Jag skulle kunna tänka mig en matig sallad till, men det enda jag hade hemma var bearnaisesås. Lite fattigt skulle många tycka, men jag blev mätt och nöjd, och det var väldigt gott! Och det bästa är, att jag har en hel massa kvar! Det blir alltså Beet Wellington till lunch för mig idag, mums! Men det är nu jag önskar att jag hade en liten miniugn, så slapp jag värma upp en hel ugn bara för att värma på en portion - nångång ska jag förhoppningsvis kunna köpa en, det är en bra grej att ha när man lever själv, tänker jag!
 
Nu ska jag plocka undan lite halloweenpynt, innan det är lunchdags! Mitt soundtrack för idag blir lite Kate Bush-radio:
 
 

Kommentera här: