torsdag 20 oktober 2022

Högerut

 

 

Är det olagligt att utse en person, som verkar och äger aktier i en friskola till skolminister? Nej, ingen påstår väl egentligen det. Frågan är mer, om det är lämpligt. Man kan tycka att det låter lite udda, att den nyutsedda skolministern Lotta Edlund säger, typ, att "jo, jag har verkat i en friskola och äger aktier i en men det ska jag ändra på snarast". En f.d. justitiekansler, en tämligen hög administrativ position i samhället, har uttalat sig om tillsättningen av Edlund. Numera är Anna Skarhed chef för "Karensnämnden", en sådan finns faktiskt men den har inget med den här saken att göra. Hon har synpunkter ändå. "Det finns inga objektivitetskrav vid utseende av ministrar" säger Anna Skarhed. Visst låter det lite plumpt och som om hon anser sig vara någon sorts expert i politiska moralfrågor. Men man gissar väl att hon tänker på den strikt legala sidan av saken. I lämplighetsfrågor kunde hon hellre hålla sig till det, som omfattas av hennes jobb, alltså konsekvenser av övergångar åt andra hållet, från politiken till näringslivet.

 

En viktigare fråga är den nya regeringens inställning till klimat- och miljöfrågor. Högerpartierna vill inte längre ha ett särskilt departement för klimat- och miljö, man kan säga vår tids viktigaste frågor, alla kategorier. Det vet vi att högerpartierna inte fattat ännu och nu är den som fått ansvar får sådana frågor är en ung, oprövad junior utan sakkunskap om klimat och miljö. Klimatproblemet nämns över huvud taget inte av den här regeringen mer än i en bisats, som ett skäl att bygga mer kärnkraft. Det här visar på en ofattbar okunskap och aningslöshet. Sannolikt beror det på krav på markeringar längst utifrån höger. Senast igår såg vi i TV en SD-riksdagsman stå och förneka att klimatproblemet finns! Men dessvärre är det inte bara de värsta populisterna, ni vet de där som inte sitter i regeringen men som liksom ändå gör det, som står för denna dumhet. M och KD är inte bättre. Och L har ju inget att säga till om i det där sällskapet, även om man ville.

 

När jag nu gnäller på den nya regeringen, kan jag lägga till att jag sällan eller aldrig tidigare, från i fredags och till nu, hört så många politiska floskler, klyschor och plattityder med allmänt och ospecificerat innehåll, som det jag hört från de fyra högerpartiernas företrädare. Nu gäller det t.ex. att passa sin "vandel", åtminstone för vissa. Vi får hoppas att regeringen inte kommer på tanken att tillsätta en "moralpolis", som vissa andra länder gjort. Jag får väl vara självkritisk nog och medge att jag antagligen förvärrar eländet lite i frustration över den nya politiska inriktningen och styrningen. Men magstarkt blev det, när själva statsministern påstod att Sverige varit så framgångsrikt i sitt klimatarbete att man blivit "nästan fossilfritt" på 70-(eller 80?)talet. Det var inte bara en allmänt förskönande, utan det var en ren lögn. Och det vet alla.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar