söndag 2 oktober 2022

Grönt och rött

 

Grönsakssoppa till middag. Det låter kanske inte så märkvärdigt men det var hustruns bästa, en redd soppa med många goda smaker av egenodlade grönsaker och med lite "drag" i. I landen och lådorna utanför köket finns lite av varje, lök,vitlök, gräslök, dill, persilja, potatis, fänkål, gurka, tomater (växthuset), basilika, selleri, salvia, timjan, rosmarin o.s.v, Hustruns, inte min förtjänst. Det har ni, som känner oss, redan räknat ut.

 

När det gäller frukt, fick vi massor av plommon på vårt lilla träd förra året men däremot nästan inga i år. Det behövde väl ta igen sig lite. Äppelträdet har visserligen vuxit till sig efter lite åtgärder men det är inte redo ännu. Däremot finns det gott om både äppel- och päronträd hos välvilliga grannar. Vindruvor har vi själva rätt mycket av. De i växthuset blev klara i augusti. Ganska små men goda och med en lätt blåbärssmak - eller nå't. På uteverandan finns massor av gröna druvor, som håller på att bli klara och som vi väl ska göra något av. Ojäst druvsaft kanske? Eller druvmarmelad?

 

Gårdagskvällen bjöd på ett besök på krogen vid Skottvångs gruva uppe i Sörmlands mörka skogar. Vi hade gott sällskap av grannar och fick god mat och gott öl på restaurangen. Gästspelande musiker var Hederosgruppen, där en annan granne spelar. Det var speciellt, annorlunda och ibland lite slamrigt. Men till och från fanns harmoni i disharmonierna och blåset med en trumpet och en saxofon skapade en särskild stämning. En riktigt trevlig kväll i mörkret.

 

Det är alldeles tyst igen nu på morgonen, knäpptyst, efter en natt med ett förfärligt åskväder, som utlöste blixtar precis just här, sådana där som lyser upp hela landskapet och som omedelbart följs av dunder, som avslöjar att värsta vädret är precis ovanför. 

 

Och nu ska jag få en kopp kaffe med vispad varm mjölk och till det dagens jordgubbsmacka, kanske den här.

 


 Eller..?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar