tisdag 11 oktober 2022

Ett så litet trafikproblem...

 

... att Trafikverket inte ens bevärdigar allvarliga förslag med svar. Eller är det Transportstyrelsen. Det är ibland svårt att skilja på de där två myndigheterna.

 

Vi har i många år tyckt att folk kör alldeles för fort förbi den närmaste korsningen, som vår lilla grusväg har med allmän väg. Platsen ligger i Gåsinge i Sörmland väster om Vängsö flygfält. Det är en rätt besvärlig flervägskorsning - ett y-kors med tre anslutande allmänna vägsträckor, plus anslutning av vår grusväg, plus anslutning av två privata påfarter, plus en busshållplats mitt i alltihop, allt inom några få meter och i en rätt skarp kurva samt mer än ett halvdussin permanentbostäder intill. Alltså sex påfarter och en busstation på i stort sett samma ställe, där dessutom soptunnor och brevlådor finns. Hastighetsbegränsningen där är den vanliga på allmänna vägar, 70 km/tim, vilket är på tok för högt, för att en förare ska kunna hålla koll på alla påfarter, möten och människor där. Maxhastigheten är alltså alldeles för hög, även om alla skulle hålla sig till den, vilket inte alla gör. Det är faktiskt ett under att ingen större olycka inträffat där än.

 

Ett par närboende grannar skrev därför till Trafikverket för länge sedan, jag tror för ett halvt decennium sedan och föreslog en hastighetsbegränsning till 50 km/tim. Det medförde inga aktiviteter från Trafikverket, inte svar med ja eller nej, inte ens ett kvitto på mottagandet. När jag hörde det för några år sedan, skrev även jag till Trafikverket och framförde önskemål om hastighetsbegränsning till max. 50 förbi den riskfyllda platsen. Det var snart tre år sedan. Inte heller jag fick något svar eller ens tecken på att skriften kommit in till verket, som antagligen har så mycket att göra att de inte har tid med vanligt hyfs. Och inte heller min skrift medförde någon som helst reaktion eller aktivitet, ännu mindre någon hastighetsbegränsning. Antingen struntar man i så'na småsaker och i enskilda, som anser att de vet bättre en själva Verket. Eller så har man inte haft tid att läsa våra skrifter. För skälet kan knappast vara att man bedömt platsen som så trafiksäker, att ingen särskild hastighetsbegränsning behövs. Det sistnämnda låter otroligt och det skulle i så fall vara intressant att se motiveringen.

 

Jag ska väl påminna stora Verket kanske, även om hoppet om svar är klent. 

 

Hallå, Trafikverket! T.o.m. ett barn kan inse att det borde vara fartbegränsning där. Varför gör ni inget? Ni gör så mycket annat, mycket bra men också mycket, som rimligen borde vara mindre akut än hastighetsbegränsningen på Gnestavägen i området runt avtagen till Ilandet. Björnlunda och Blacksta.

 

 

När jag som fotgängare med två hundar passerar den där trafikplatsen, vilket händer emellanåt, märker jag skillnad på bilförare och bilförare. Vissa är väldigt hänsynsfulla, håller ut ordentligt åt andra sidan och sänker farten betydligt, när de passerar. Bara att tacka och ta emot. Det är påtagligt ofta kvinnor, som kör så. Andra struntar fullständigt i både korsande vägar, kurvan, bebyggelse och en fotgängare med ett par hundar och gasar på för fullt, ibland t.o.m. i högre hastighet än tillåtna 70. Det är alltid män som kör på det viset. Kan man dra några slutsatser av det där? Kanske inte vetenskapliga precis men jag tror det har att göra med större maktbehov och mer aggressivitet hos män än hos kvinnor. Det kan jag ju få tro, för det är jag, som bestämmer, vad som ska stå här på bloggen. Också någon sorts makt, tänker jag och slår mig för bröstet, låt vara en pytte-, pytteliten kanske men ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar