tisdag 4 oktober 2022

Blåbrun

 

Jessica Stegrud heter en SD-politiker, som anses stå långt fram i kön för att ta över som partiledare efter Åkesson, när det blir läge för det. Det vet jag, för det stod i tidningen häromdagen. I DN uttalar denna Stegrud att en viktig fråga för henne är, vem som är etnisk svensk. "Etniska svenskar måste få känna sig svenska", säger hon och upprepar det med "Man måste få säga: jag är verkligen svensk". Hon lägger till att det gäller även hennes barn??? Vad i all världen menar människan?

 

Här finns mycket att kommentera. Jag har ingen aning om, vem Stegrud är, hennes bakgrund eller kvalifikationer eller för den delen hennes rötter i det ena eller andra landet. Men jag tillåter mig ändå att undra, vad hon egentligen menar med att känna sig som svensk respektive "etnisk svensk". Får jag gissa att hon menar att en etnisk svensk har svenskt medborgarskap, svenska som modersmål och svenska anor sedan Hedenhös. Nej, stopp där, det finns ju inga sådana svenskar.


Medborgarskap är enkelt att kolla. 

 

Språket är det lite jobbigare med. Hur god svenska ska man behöva kunna för att inte äventyra SDs status som "etnisk svensk"? Och hur ska det mätas? Ska det gälla alla, som redan lever i landet eller bara vissa och i så fall vilka? Även Stegrud vill väl undvika att personer anses som "icke etniskt svenska", bara för att de inte klarar rättstavning och grammatik till 100 eller 90 eller 80 %? För annars skulle många av de allra svenskaste svenskar kunna diskvalificeras redan på den grunden.

 

Nästa fråga är, om Stegrud har rent mjöl i sin SD-påse, när det gäller bakgrund? Är verkligen hennes föräldrar och mor- och farföräldrar och deras föräldrar i sin tur renodlade "etniska svenskar" enligt hennes egen vokabulär? Skulle inte tro det, för det finns inte många sådana svenskar. Var skulle gränsen gå? Vid förra generationen, förrförra eller längre bak? Det måste Stegrud ändå veta, vad hon tycker om, eftersom hon propagerar för rätten att kalla sig "etnisk svensk". Försvinner etniciteten, om bara en av alla släktingar är född på "fel" ställe?

 

Och vad medför enligt Stegrud epitetet "etnisk svensk", om någon nu formellt skulle uppfylla hennes kriterier? Skulle man få åka i en gräddfil då? Vilka förmåner skulle det föra med sig eller, snarare, vilka nackdelar skulle det innebära för alla dem, som inte uppfyller Stegruds kriterier på "etnisk svensk"? Sämre ekonomiska villkor, tvång att genomgå någon sorts svenskifiering eller rent av utvisning? Om t.ex. en person med svenskt medborgarskap och svenska som modersmål har svenska föräldrar men en farfar från Finland eller en kusin från Turkiet eller en förälder, som är svensk men inte "etnisk svensk", är man då för alltid förvisad till båset för "icke etnisk svensk".

 

Vad är Stegrud ute efter? Stegrud talar nog inte öppet om att hudfärg ska vara del av bedömningen, huruvida man ska få lägga till "etnisk" framför "svensk". Men att Stegrud har rasistiska motiv är uppenbart. Varför är det viktigt att kunna kalla sig "etnisk svensk", om det inte är för att kunna urskilja dem, som inte når upp till SDs krav på etnicitet? Stegrud verkar vilja ha ett A- och ett B-lag. Frågan är vilka, som ska få tillhöra A-laget, den supersvenska elit, som inte bara är svensk utan "etniskt svensk". Ska särskilda gränser dras vid ras och härkomst och i så fall vilka? Ska särskilda regler gälla för romer, samer, judar, finnar, turkar, afrikaner, asiater eller andra? Och i så fall, ska det avgöras enbart av härkomsten? Hur stor andel av blodet ska vara osvenskt, för att man ska uteslutas ur sekten "etniska svenskar", en, två, tio eller 25 %? Och hur ska detta i så fall kollas?

 

I senaste valet röstade mer än var femte röstande på partiet, som har en person som Stegrud som nästa potentiella ledare. Min mormor är finlandssvensk, min morfar kommer från en släkt med vallonska rötter, min farmors föräldrar är från Schweiz respektive Ryssland eller Livland, lite oklart vilket och min farfar är från Skåne, som ju varit danskt. Jag kanske ligger löst till, om och när ännu fler väldigt svenska svenskar röstar på SD och rasism.

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar