söndag 9 oktober 2022

Bilåkande

 

 Doktorer, som ju inte är experter på vare sig bilkörning eller i trafikfrågor, har sagt att jag inte ska köra bil under en tid, därför att jag haft två krampanfall i maj, aldrig förr eller senare. De tycker att jag först ska äta den där medicinen jag fått under en tid, liksom på prov. Provet ska pågå till i maj nästa år, säger de. Meningen är väl att jag ska få köra igen, om jag inte råkar ut för något mer anfall under den tiden. Skulle det bli något mer anfall, skulle jag kanske aldrig få köra bil igen, om de där doktorerna fick bestämma. 

 

Jo, jag vet att jag tjatar lite om det här men det är en stor sak för mig, större än jag hade anat. När jag nu inte ska köra, sitter jag i stället bredvid och märker en del, som jag inte hann, när jag körde själv. Jag åker bil, kör inte. Jag ser vackra landskap, som jag inte noterat förut, byggnader jag aldrig tidigare sett, trafikbeteenden, som lämnar en del övrigt att önska o.s.v. Ganska intressant kan det bli.

 


 

Man ser trakter man passerar mycket bättre och ibland små städer eller byar, som man missar, när man måste hålla blicken på vägen. Man irriteras mindre av andra, som kör bil på sätt som man inte gillar, t.ex. de där som kör bakom med alldeles för litet avstånd eller framför men byter fil för tidigt eller för sent. I Tyskland, som vi bilade igenom nyligen, var det intressant på de trefiliga motorvägarna att se långtradarmassorna, som i milslånga köer faktiskt höll sig i högerfilen och Mercedesar och BMW som körde om i ytterfilen i hastigheter, som ibland måste ha legat på upp emot 200 km/tim. Elbilens räckvidd gagnas av farter på 110, 120 km/tun, Lugnare var det också i norra Frankrike och i Nederländerna och där det i stället var roligt att se alla jättelika vindkraftverk. Det hade faktiskt hunnit bli rätt många i Tyskland också. Man kunde se enorma parker av vindsnurror och lite imponerad blev man allt. Jag irriterar mig inte på vindkraftverk, som en del andra gör. Jag irriterar mig inte heller på solpaneler. Men jag förundrar mig däremot över sverigedemokrater, moderater och andra, som hävdar att vi måste ha kärnkraft, för att elförsörjningen inte ska vara väderberoende. Det där med att det alltid blåser till och från och alltid finns solsken till och från, har de inte klippt in, inte heller att man förstås måste se det lite i snitt och över tid, gärna med hjälp av statistik. De har allt lite att fundera på de där figurerna.

 

När jag satt där på vår långa bilresa och bara åkte med, undrade jag några gånger, om jag är en "backseatdriver". Sitter jag där bredvid och ojar mig, håller i mig i kurvor, hissar vid inbromsningar, visar vägen och kommenterar körningen? Lite skamset måste jag medge att lite så'n är jag. Jag har svårt att hålla käften, när hustrun kör fel någon gång eller gör minsta miss, trots att hon alltid kör utmärkt och trots att jag själv ständigt gjorde fel förr, när jag körde. Nå't att jobba på.

 

Någon gång oroar jag mig för att jag aldrig någonsin ska få ett förlängt körkort och få köra igen. Men krampanfallen verkar inte bli fler och hjärtflimret har jag haft i decennier utan att körkortet ifrågasatts. Så jag hoppas oron är obefogad. Jag fattar, om restriktioner kan behövas vid allvarlig sjukdom, när det gäller trafiksäkerhet. Men nu äter jag piller både för det ena och det andra och läkarna har i många år ansett att inget mer behöver göras åt hjärtat. Så det ska väl ordna sig. Jag har hört från ett par håll om personer  med enstaka krampanfall, som utan besvär fått tillbaka sin rätt att köra bil efter något uppehåll. Det finns hopp.

 

Varför stör det så att inte få köra bil då? Jo, därför att det är en frihet att få köra bil, särskilt om man är bortskämd och alltid kunnat köra vart man vill, när man vill. Jag vill ha kvar den möjligheten. Jag skiter väl numera i, om jag har tillstånd att köra lastbil eller taxi men en egen personbil vill jag få köra. Åldrandet har sina sidor, det vet vi alla som är i det stadiet, men när myndigheterna börjar diktera villkoren lite för mycket, blir det lite extra jobbigt. Så har det känts med körförbudet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar