torsdag 13 oktober 2022

Antivaccare

 

Skrev om vaccinationsmoståndet för ett knappt år sedan. Har det blivit starkare? Nja, jag vet inte men man kan väl säga att motståndet håller i sig. även om det inte blivit som i tv-serien om polisen, Den tunna blå linjen. Man hör om det i alla fall, om s.k. "antivaccare" eller "antivaxxare". Det finns tydligen många människor, som är rädda för att vaccinera sig eller helt enkelt inte vill. Det verkar som en del av dem i sin tur bildat en slags rörelse med målet att motsätta sig inte bara covid utan vaccinationer i största allmänhet. En del tänker nog på narkolepsi efter svininfluensan, andra har lyssnat på ryktesspridning och konspirationsteorier, åter andra har någon sorts luddigt politiskt motiv i bakgrunden.

 

Vi hör inte till de vaccinationsskeptiska. Vi har just fått våra femte covidsprutor. Jag är vaccinerad mot flera sjukdomar - polio, stelkramp, tuberkulos, mässlingen och röda hund (tror jag), smittkoppor, hepatit, TBE, influensa t.ex. och nu alltså ytterligare en. De senaste sprutorna fick vi häromdagen tillsammans med massor av människor, som kallats till nöjesparken i Nyköping för någon sorts kollektiv massvaccinering mot covid i dess omikronvariant eller vad den nu heter. Där var mest pensionärer och folk med särskilda medicinska behov, såg det ut som. Vår inställelsetid var angiven till 14.44. Det är till att vara exakt. I en jättesal satt många och väntade, en del före sin spruta, andra efter under en föreslagen återhämtningsstund. Nya vaccinanter (får man kalla oss vaccinationspatienter för det) anlände hela tiden. Det vaccinerades på fem stationer, bakom skynken, likt röstningsförfarandet vid valet nyligen. Fast det var lite mindre hemligt här och det hände att två vaccinanter, som haft sällskap dit, fick gå bakom skynket tillsammans, vilket ju var uteslutet vid valet nyligen. Kallelsetiderna rusade fram i fyraminutersintervall. Allt gick som på löpande band (tänkte först skriva "som på räls" här men i dessa tider med ett SJ, som inte fungerar, valde jag alternativet). Man kunde hur som helst inte klaga på effektiviteten i vaccinerandet. "Vår" vaccinatör var en sympatisk man med en glimt i ögonvrån. Han rabblade i ett högt tempo frågor till oss om tidigare besvär och sådant. När han vände sig till mig och frågade om blodförtunning, svarade jag: Ja. När han frågade efter medicinens namn, tvekade jag med den gamle mannens rätt till eftertanke, ibland t.o.m. glömska och möttes då av ett gapskratt från sköterskan, som smittade av sig till oss. Han hade hört och sett det många gånger förr minsann och han gissade snabbt rätt på medicinen. Han hade stucket folk förr också. Varken hustrun eller jag kände ens nålsticket, trots att han skämtat med mig om en särskilt grov nål.

 

 

 

Man har hört om vissa biverkningar av covidvaccinet och det pågår utredningar. Men statistiskt och vetenskapligt stöd lär det inte finnas för att riskerna med covidvaccinering är större än fördelarna eller oacceptabla i största allmänhet. Tvärtom. Det är de allra flesta överens om. Ändå sprider sig historier om hemskheter p.g.a. vaccinen. Jag skulle bli förvånad, om det inte påstås att George Soros ligger bakom. Många är rädda för och sprider rykten om att makthavare av politiska eller ekonomiska skäl lurar folk att vaccinera sig. Undrar sa' flundran, om gäddan är en fisk.

 

Konspirationsteorier är ett spännande fenomen, även om de ibland går till hemska överdrifter. Konspirationer kan befaras i alla vrår och i alla avseenden. Alltid finns några onda krafter eller hemska företeelser att spinna lögner och historier runt. Alltid finns det någon som har en dold agenda och som vill vinna något på lögner och ryktesspridning. Ett tydligt exempel på sådant är den ryska maktmaffians ständiga lögner om sitt vidriga anfallskrig mot Ukraina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar