Inrikespolitik, Politik, Samhällsfrågor, Sjukvårdspolitik corona, covid, covid 19, covid-19, demonstration, restriktioner, yttrandefrihet

Ni som protesterade igår lördag....

 
Jag är för frihet och individualism. Jag står för yttrandefriheten och försvarar den även om åsikterna som yttras skulle vara motbjudande. Jag tycker, att det är grundstenen i vår demokrati och det enda framgångsreceptet för det mänskliga släktet.
 
Men jag är även för ansvar. Jag tycker även, att handlingar som skadar andra människor skall vara straffbara. Det gäller även handlingar som är kopplade till friheten jag beskriver ovan. Jag tycker att om man inte tar sitt ansvar under sin frihet så har man förverkat sin rätt till det vi gemensamt ändå jobbat fram.
 
Alldeles oavsett om det skulle finnas någon konspirationsteori, som skulle stämma. Och alldeles oavsett om vaccineringen har skördat ett par liv. Och även oavsett om många av restriktionerna är helt verkningslösa, så tar det inte bort vårt ansvar för våra handlingar som kan skada våra medmänniskor.
 
I en civilicerad värld behöver vi inte våldsbejakande demonstrationer för att få vårt budskap fram. Det finns sätt som är demokratiska, effektfulla och som märks utan att vi behöver trotsa lagen och anordna olagliga demonstrationer på gator och torg. Framför allt inte när det innebär att fler och fler kommer att insjukna till följd av detta.
 
Om du deltog i den olagliga demonstrationen i Stockholm i lördags, borde du skämmas. Om du anser, att vi har restriktioner som strider mot yttrandefriheten och begränsar våra liv, så har du INTE EN ANING om vad restriktioner kan innebära. Ta en tur till Tyskland eller Spanien så får du smaka på restriktioner som utegångsförbud, masktvång överallt utom i ditt eget hem, inga restauranger öppna på över ett år osv. Det lilla vi har i Sverige är INGENTING och det mesta av det är rekommendationer - det är inte ens restriktioner. Oförskämda och själviska är vad ni är.
 
Och ansvar ska vi inte ens prata om. Hur tog ni ansvar för att inga äldre som deltog var skyddade? Hur tänker ni som jobbar bland andra människor, att skydda dem ni har kontakt med efter att ni varit mitt i en folkmassa där en stor andel var antagligen smittade? Var är ert ansvar i det hela?
 
Nej, det fanns ju inget sådant tänk i era konspiratoriska ångor. För min del får ni tro vilken foliehatt ni vill, men riskera inte andras liv för det. Eller era egna liv för den delen. Ni har de facto förverkat er rätt till vård när ni väl insjuknar. Det kanske ni alla inte gör, men några av er kommer att göra det och några av er kommer till och med att avlida i covid-19 pga eskapaderna i helgen.
 
Precis som vi inte längre nödvändigtvis ger rökare, som inte slutar all vård de behöver vid lungcancer, ska vi inte vårda er heller om det finns en platsbrist. Det tycker jag bör införas i triagen när man beslutar om prioriteringen vid covidvård. Allt annat är mot vett och sans, vilket dessa personer inte heller verkar besitta med.
 
Vi har inte långt kvar innan pandemin är över. Vaccineringen är igång och senast efter sommaren kan vi se att kurvan kommer att plattas på riktigt. Så hold your horses, folket och håll ut. Det här lilla vi måste gå igenom är ingenting mot våra medsystrar och bröder i andra länder. Skärp er!