Samhällsfrågor, Sjukvårdspolitik argument, corona, coronavaccin, covid, foliehattar, kall fakta, konspirationsterori, motargument, vaccin

De flesta argumenten mot vaccin och Kall fakta

 
Tänker du avstå vaccineringen mot covid-19? Jag är nästan säker på att jag har listat din anledning till detta nedan. Det viktiga är dock, att du läser svaret som står nedanför argumentet. Tänk om  och ta vaccinet. För din, för min för allas oss skull. Låt oss ta kol på pandemin!
 
 
Blodpropp
"Jag vill inte ta vaccinet för jag är rädd att få blodpropp. Det är så många som fåt det att Astra Zenegas vaccin är stoppad! Det säger ju någonting om vaccinet."
Kall fakta:
Ja, det är hela 37 personer av 17 miljoner, som vaccinerats med Astra Zenegas vaccin, som har fått blodpropp. Det är alltså 0,0003% som råkat ut för detta. Det är så lite, att om det handlade om en medicin så skulle det inte ens nämnas i bipacksedeln. Som kontrast kan jag nämna, att ca 0,05% av kvinnor drabbas av blodpropp pga p-piller. Det är många fler, men p-piller har inte stoppats. Reaktionen från regeringar i Europa är helt klart överdriven.
 
Försämrat immunförsvar
"Jag tänker inte ta vaccinet eftersom jag vill stärka mitt immunförsvar i naturlig väg. Precis som med influensa så slår vaccin ut ens eget immunförsvar och dår står du sedan utan skydd mot någonting!"
Kall fakta:
Det stämmer ju inte över huvudtaget. Vaccin stimulerar ditt eget immunförsvar och får den att bilda antikroppar. Det är endast ett bevis på att ditt immunförsvar fungerar som det ska. Det blir inte sämre av vacciner - tvärtom, du har skydd mot flera sjukdomar som du inte behöver ha haft för att få det. Vitaminer och kosttillskott är jättebra kompliment till en mångsidig kost för att hålla sig frisk, men det kan inte under några som helst omständigheter skydda mot virus.
 
Narkolepsi
"Jag vill inte bli som de tusentals som drabbades av narkolepsi vid vaccineringen mot svininfluensa. Vacciner som tagits fram för snabbt har sådana effekter vi inte känner till. Vaccinet kan ge narkolepsi eller andra läskiga sjukdomar."
Kall fakta:
Till att börja med så finns det inga vetenskapligt bevisade samband med själva vaccinet och narkolepsin. Sjukdomen orskades antagligen ett hjälpämne, som dessa få personer som drabbades av narkolepsi, var överkänsliga mot utan att själva känna till det. Vaccinet i sig orsakar inte narkolepsi. I covidvaccinen finns det inga sådana hjälpämnen som kan orsaka narkolepsi. Och även om det nu gjorde det, trots att det inte finns samband, så handlar det om ett väldigt lågt antal vaccinerade. Den siffran ligger under en tiondels promille. Visst, du kan tycka att det räcker som en anledning till att inte ta vaccinet, men då min vän, ska du inte heller ta Alvedon, eftersom risken för att drabbas av allvarliga biverkningar pga Alvedon är avsevärt mycket högre.
 
DNA-manipulering
"Vaccinet innehåller en plasmid, som manipulerar mänsklig DNA. Inte för att jag tror på konspirationer, men vi kommer inte vara riktiga människor längre efter en massvaccinering. Jag vill inte förändras till någonting annat. Det här är farliga grejer."
Kall fakta:
Vissa vacciner innehåller RNA som hjälper cellerna att tillverka ett protein som normalt finns hos coronaviruset. Proteinet triggar sen igång det immunförsvar som ska skydda mot smitta i framtiden. Det är detta vissa vaccinmotståndare påstår kan leda till en förändring av våra gener, nåt som skulle kunna vara mycket riskfyllt och dessutom är förbjudet. Men påståendet är helt grundlöst. RNA som kommer från vaccinet bryts ner likt all annan RNA inom 24 timmar och kan således inte leda till någon genförändring. Det är bara tragiskt att folk utan kunskap kan få så stor spridning på dynga som helt saknar belägg och sanning.
 
Autism
"Det är en vetenskaplig fakta, att det finns en koppling mellan vaccin och autism."
Kall fakta:
Fel. Misstankar om att vaccin skulle kunna orsaka autism tog fart i och med en studie publicerad 1998 i den vetenskapliga tidskriften The Lancet med efterföljande stor medial uppmärksamhet. Även om författarna till Lancet-artikeln påpekade att ett samband mellan MPR-vaccin och autism inte hade påvisats genom studien, så kritiserades artikeln för att antyda detta. De flesta i forskargruppen tog senare avstånd från tolkningen av artikeln. Artikeln har sedan dragits tillbaka av tidningen då oegentligheter och manipulerade resultat i studien framkommit. I bland annat Danmark, Finland och USA har det gjorts stora epidemiologiska studier där man har jämfört förekomsten av autism och kronisk tarmsjukdom före och efter införandet av just MPR-vaccination i respektive land. Inte i någon studie har man hittat något samband mellan vaccinationen och utveckling av någon annan sjukdom, i synnerhet inte autism. WHO har också utrett frågan och kommit fram till att det inte finns någon koppling mellan autism och dagens coronavaccin.
 
Snabbt framtaget vaccin är osäkert
"Nej till just detta vaccin, inte alla vacciner. Det tar normalt tiotals år att ta fram ett godkänt vaccin. Dessa vaccin har godkänts på mindre än ett år. Det säger sig självt att vaccinet är osäkert. Vi vet inte vad det kan orsaka."
Kall fakta:
Det är korrekt som fakta, det brukar ta mycket lång tid innan ett vaccin generellt blir godkänt. Det beror dels på att det är en begränsad grupp som forskar utvecklar ett specifikt vaccin. En onödigt stor del av tiden går åt patenteringsprocessen också. Nu har världens alla vaccinforskare koncentrerat sig på samma sak och kommit relativt snabbt fram till vad som krävs för ett vaccin mot covid-19. Om tiden som använts för coronavaccinet skulle slås ut, så har det gått mycket längre tid åt dessa vaccin än de flesta andra vacciner. Man har även skippat den byråkratiska processen då det är akut att få stopp på pandemin. Detta påstående kan låta klokt, men är dess bättre inte sant.
 
Skyddet är inte fullständigt
"Man får på sin höjd 80-90% skydd mot coronavirus av vaccinet. Vad är det för poäng att vaccinera sig om man ändå kan bli sjuk. Det är ju helt verkningslöst."
Kall fakta:
Det stämmer också i sak. Vaccineringen ger i snitt 87% skydd mot sjukdomar. Detta gäller samtliga vacciner vi har i världen. Inget vaccin ger ett fullgott skydd, du kan fortfarande drabbas. Vad som däremot är en annan viktig del i vaccinations-programmen är flockskyddet. Detta skydd som till slut utrotar sjukdomar skapas när minst 75-80% av populationen har immunitet. Flockskyddet måste skapas för att sjukdomen ska försvinna. Därför är det viktigt och ett stort poäng att vaccinera sig för att bidra till flockimmuniteten. Det här vaccinet skiljer inte sig på något sätt från polio, smittkoppar eller röda hund. Alla de vacciner uppnådde sin effekt först efter att flockskyddet hade skapats.
 
Man måste kanske vaccinera om sig igen om ett år
"Det blir en ondcirkel med vaccinationer som till slut tär på ens hälsa, om man måste vaccinera sig varje år mot coronavirus. Det pallar jag inte."
Kall fakta:
Ja, vi vet inte ännu hur långt skydd vi får av vaccinet, men säkert är att det är minst ett år. Oavsett om du skulle vaccinera dig årligen eller inte är det extremt viktigt att i detta läge vara med och bidra till flockimmuniteten som kan endast skapas om en stor majoritet av befolkningen är vaccinerade. Det är då sjukdomen utrotas och därefter kan du fatta enskilda beslut om du fortsätter att vaccinera dig varje år eller inte. Har vi tur så behöver vi inte ens göra det.
 
Inte allvarligare än säsongsinfluensan
"Vad får man av covid? Förkylningssymptom. Det klarar jag av, finns ingen anledning till att jag vaccinerar mig. Jag håller mig frisk utan vacciner."
Kall fakta:
Det kanske du gör, det kanske du inte gör. Det finns många yngre, framför allt män som har avlidit pga viruset och vi vet inte riktigt anledningen till detta. Det finns många som fortsätter att ha oskyddat sex med främlingar trots att man kan få en HIV-infektion. Du kan spela roulette med din hälsa när det gäller covid också. Problemet är dock, att sjukdomen är inte ofarlig för alla och bidrar du inte till flockimmuniteten, kommer vi aldrig bli av med covid. Ta ditt ansvar för de äldre och de sjuka och ta ditt första vaccin nu. Tänk för en gångs skull lite på andra också.
 
Man får covid av vaccinet
"De sprutar ju in själva sjukdomen i dig när du tar vaccinet. Inte konstigt om du blir sjuk. Jag vill inte ha en spruta med virus i mig."
Kall fakta:
På sätt och vis är påståendet delvis rätt. Vid vaccination tillförs kroppen delar av coronavirus i avdödad eller försvagad form beroende på vilket vaccin man får.. Det innebär att kroppen utsätts för coronavirus som inte är tillräckligt kompetent för att utlösa sjukdom, men ändå tillräckligt aktivt för att utlösa ett immunsvar med produktion av immunförsvarsceller och antikroppar. Endast en extremt svag människa kan utveckla sjukdom av vaccinet - one in a billion. Detta är ändå det enda sättet att skapa immunitet utan att genomlida sjukdomen, vilket är garanterat mycket mer obehagligt. Även om man utsätter kroppen för själva viruset så gör man det på ett fullständigt ofarligt vis.
 
Bättre skydd genom sjukdom
"Det är bättre att ha genomlidit själva sjukdomen för då får man starkare skydd. Alla borde istället få själva sjukdomen."
Kall fakta:
Fullkomligt fel uppfattat. Att smittas av coronavirus på riktigt innebär tvärtom större risker än att ta vaccin. Många infektionssjukdomar kan orsaka långvariga medicinska besvär. Covid-19 är dessutom en allvarlig och oberäknelig sjukdom och nyttan med att vaccinera sig är mycket större än risken att drabbas av en allvarlig biverkning.
 
D-vitamin och klorokinfosfat
"Man får lika bra skydd från D-vitamin kombinerat med klorokinfosfat. Det är bättre och organiskt för kroppen än att spruta in sjukdomar."
Kall fakta:
Det finns inget vetenskapligr stöd för att varken D-vitamin eller klorokinfosfat ska ha positiva effekter mot coronavirus eller användas som behandling av covid-19. Klorokinfosfat kan dessutom ge mycket allvarliga biverkningar. Varken D-vitamin eller klorokinfosfat har heller visats ha någon förebyggande effekt på covid.19
 
Man blir steril
"Man blid steril av att ta coronavaccinet. Nej tack - jag vill ha möjligheten kvar!"
Kall fakta:
Struntprat. Det finns inget som tyder på att vaccinerna påverkar vare sig kvinnors eller mäns fertilitet.
 
Vaccin innehåller ett mikrochip för övervakning
"Vaccinet innehåller ett mikrochip som gör att vi kan övervakas effektivt av staten. Ta inte vaccinet - Stå för din frihet!"
Kall fakta:
Det här är väl det mest foliehattiska av dem alla, men en verklig tro hos vissa. Naturligtvis är det inte sant. Sådan teknik finns inte ens tillgängligt. Det finns inga vacciner som innehåller mikrochip eller någon annan övervakningsteknik. Den befintliga teknik som kommer närmast är ett experiment vid MIT i USA, där personen som vaccineras får ett streckkodsliknande märke på huden som vårdpersonal senare kan läsa av för att ta reda på vilket vaccin personen har fått. Den här tekniken kan dock inte övervaka den vaccinerade personen. Men en fjäder blir snabbt en höna när den grillas i folie.
 
Det finns ett dolt innehåll i vaccinet
"Det är klart de inte talar om för en vad det är för farliga ämnen de sprutar i dig. Så många teoretiker kan inte ha fel. Vaccinerna har ett dolt innehåll."
Kall fakta:
Det är helt grundlöst att påstå, att vacciner skulle innehålla farliga ämnen som hålls hemliga. Det finns inget dolt eller hemligt innehåll i vaccinerna. Deras innehåll finns beskrivet i produktresumén och bipacksedeln, som finns publicerade på Läkemedelsverkets webbplats. Tillverkningen av läkemedel och vacciner är föremål för inspektioner av läkemedelsmyndigheterna. Liksom för andra läkemedel kan vacciner också innehålla olika typer av hjälpämnen. I bipacksedeln för varje godkänt läkemedel och vaccin finns en fullständig innehållsförteckning.
 
Jag har haft Covid-19 och har antikroppar
"Jag har haft Covid-19 under året och har bevisligen antikroppar. Jag bidrar redan till flockimmuniteten och tänker inte ta vaccinet för det är då helt onödigt."
Kall fakta:
Kanske det vanligaste argumentet att inte vaccinera sig och om man inte tånker mångfacetterat, ett argument som är svårt att bemöta, så även för mig. Vi vet att en gernomgången infektion ger antikroppar i minst sex månader. Vi vet också, att en vaccination ger antikroppar minst ett år. Med tiden sjunker nivåerna av antikroppar när det gäller covid-19 och här ska man främst titta på NÄR man hade sjukdomen. Har man haft covid-19 inom de närmsta tre månaderna är det kanske inte helt nödvändigt att vaccinera sig. Men har det gått längre tid, rekommenderas det att ta vaccinet oavsett eftersom nivån av antikroppar kommer snart sjunka. Har man haft covid-19 snart ett år sedan är antikropparna i princip slut och det finns inte längre någon anledning till att avstå från vaccin. Har man normala nivåer antikroppar så bidrar man, mycket riktigt, till flockimmuniteten. Det är toppen! Det är ändå viktigt att se till att man inte slutar att bidra för att sjukdomen ska kunna försvinna. Därför är det bra att vaccinera sig ändå om man haft covid-19 längre än tre månader sedan. Folkhälsomyndigheten rekommenderar, att när det väl blir dags för var och en, att ta vaccinet så att vi verkligen kan avhysa viruset genom flockimmuniteten, som nu håller på att växa fram.