Samhällsfrågor australien, coronafritt, covid 19, efter corona, nya zeeland, restriktioner, taiwan, vietnam

Livet leker i de coronafria länderna

 
Australien, Nya Zeeland, Vietnam och Taiwan är de fyra länder i världen som anses vara coronafria. Antalet smittade i dessa länder är så lågt att det inte går att redovisa ens med promiller. De vaccinerar ändå just nu för att undvika att situationen skulle bli annorlunda - som det är exempelvis här hemma i Sverige.
 
Dessa länders målsättning var aldrig att platta kurvan utan sjukdomen skulle utrotas helt. Redan från de första fallen av smitta spårade man samtliga fall och alla som var utsatta för viruset sattes i icke frivillig karantän.
 
Utländska flyg stoppades och alla - även egna medborgare - som anlände sattes också i två veckor långa icke frivilliga karantän. Munskydd infördes i kollektivtrafiken (och gäller även idag) och inomhus på offentliga platser och en total lockdown rådde när situationen var som värst - även om den aldrig nådde nivåer som i Sverige.
 
Dessa restriktioner gjorde att Nya Zeeland, Australien, Taiwan och Vietnam har nu återgått till det normala. Gamla släktingar har återförenats med resten av släkten, konserter och idrottsevenemang rullar på som vanligt, det finns inga restriktioner mot att ha fester hemma eller på krogen, folk får gå i kyrkan och det är fritt fram för den som vill att demonstrera på gator och torg.
 
Det enda som påminner om coronavirusets existens är att man fortfarande använder munskydd i kollektivtrafiken i preventivt syfte. För någon som lever pandemin varje dag är det som att livet leker för folk i dessa få länder.
 
Och det gör det. När man har förlorat sin frihet en stund så uppskattar man den mer än innan. Vi som inte har haft någon lockdown eller några restriktioner över huvudtaget har svårt att förstå hur stor skillnaden är. Ändå har vi mage att klaga på att vi inte får gå på fotboll eller dricka sprit efter kl 20. Vi har i princip varit fria under hela pandemin. Men det har också inneburit att vi verkligen inte har varit fria från Corona.
 
Det är uppenbart att Sveriges strategi var fel. Vi har skyhöga dödstal - över 11.000 har dött - medan i Nya Zeeland är den siffran 25. Förvandlar vi den att motsvara befolkningsmängden skulle vår siffra i så fall ligga på 53. Det låter nästan som ett hån, men med rätt strategi hade säkert haft mycket snyggare siffror också.
 
Livet utan allt skit vad corona innebär känns härhemma som en dröm som är nästan omöjlig att uppnå. Slappt förhållningssätt kostar oss nu månader, om inte år innan vi är i samma läge som dessa fyra länder redan har varit i några månader.
 
Men vi har ju inget val - vi måste fortsätta kämpa. Och fortsätta betala för våra ledares missbedömningar. Jag måste säga, att jag hade hellre lidit någon månad med lockdown och varit fri nu än levt så här kanske ett år till.
 
Men det är för sent nu. Nu är vår enda hopp att så många som möjligt vaccinerar sig. Så snälla, var en av dem. Vi fixar det här tillsammans.
 
PS. Och så byter vi ut de ansvriga snarast möjligt.