Kriminalpolitik, Migration & Integration, Politik, Samhällsfrågor, Sjukvårdspolitik Regeringen, corona, coronavirus, covid-19, hantering, lena hallengren, morgan johansson, stefan löfven

Coronaskuggan över regeringen tätnar i takt som arrogansen stiger

 
Det har gått åt skogen för Sverige. Både i flyktinghanteringen och stävjandet av gängvåld, men allra mest med hanteringen av coronapandemin. Vi är sämst i världen enligt den nya OECD-rapporten. Sämst i världen. Det är ingen rolig läsning. Samtidigt är det ingen i regeringen som erkänner att man har agerat fel.
 
Nej. Det är alltid någon annans fel. Regionerna är bra syndabockar när testandet går åt pipan. Man kan alltid skylla på alliansregeringen för det alltid finns något som de gjorde för att regeringen nu sitteri i pottan. Men det allra senaste är hela svenska folket som har svikit Hallengren och Löfven. Inte en enda gång har de ytterst ansvariga i regeringen visat ens tillstymmelse av självkritik eller ödmjukhet.
 
Däremot blir svaren och beskyllningarna bara starkare och arogansen stiger i takt med att coronaskuggan tätnar över regeringen. Hur många fler är det tanken att ni ska ta kål på innan förnuftet kan vinna?
 
Det finns några grundläggande fel som regeringen borde självkritiskt granska och ändra på. Den första är lögnerna som vaggar oss i falsk trygghet.  In i det sista påtalar de högsta ansvariga att läget ser stabilt ut. Riskerna tonas ner och de förslagen på säkrare omgivning som inte kommer från regeringens håll avvisas som ineffektiva eller omöjliga. Sluta ljuga till folket! Situationen är allvarlig, varför är ni oseriösa?
 
Regeringen måste också erkänna, att val på lösningar inte har varit de effektivaste. Gängvåldet skulle lösas med en utredning och genom att minska de sociala klyftorna. Flyktingkrisen har man inte ens försökt att lösa då man vill att EU ska gemensamt bestämma vad strategin blir - allt för att slippa ta eget ansvar. När det gäller corona och munskydd skulle lokalrafiken planeras om istället för att folk skulle använda skydd. Motståndet mot munskydd är anmärkningsvärt och går emot i princip alla världens expertmyndigheters råd. Men regeringen står fast i frågan. Det är förvisso bra att de står för något - tråkigt att det är fel saker.
 
Löfven och Hallengren måste också kliva ner från sina höga hästar. De tror att vi i Sverige är lite bättre än alla andra när situationen är egentligen det motsatta. Vi har inte gjort en sak rätt. Ändå ska vi spela en humanitärisk stormakt mitt i en kris och undrar varför vi är ensamma om att bära bördan. För att det finns viktigare saker just nu att ta hand om och andra länder har fattat galoppen, kanskie?
 
Till saken hör likgiltighet för aspekter som inte klingar samstämmigt med regeringens agenda. Ta alpresenärerna till exempel. Äsh, de ska till jobbet såvida de inte är sjuka. Oansvarigt och rätt ut dumt beslut. Var är signalpolitiken som regeringen så gärna pratar om? Vad är det här för signaler? Ta er själva på orden!
 
Ingen vet om situationen hade varit annorlunda med en annan regering än denna. Jag har ändå svårt att tänka mig att någon annan regering skulle styrt Sverige så dåligt att vi hamnar sist och sämst på listan av alla världens länder.
 
Men ingenting skulle vi gjort annorolunda och situationen är stabil - under kontroll, säger Löfven med Hallengren körandes i bakgrunden.