Lae - inte bara en stad på Nya Guinea

Flygkultur i bloggosfären sedan 2005

KSAK-Jodeler på Axamo 1987

Publicerad 2022-10-24 20:18:00 i Allmänt, Propulärkultur,

Två bilder som jag tog den 25 april 1987 på Jönköping-Axamo. Jodel D.113 SE-XCI (786) färdigställdes 1979 och var i grund och botten en KSAK-Jodel. Det vill säga att ritningssatsen hade anskaffats via Kungliga Svenska Aeroklubbens (KSAK) försorg under det sena 50-talet. Det hölls kurser arrangerade av KSAK i amatörbyggnad av flygplan/Jodel i Västerås. 

KSAK var under dåvarande generalsekreteraren Nils Söderberg mycket för standardisering vad det gäller flygplantyper åt flygklubbarna: Bergfalke (segelflyg), Piper Colt (motorflyg) och Jodel (amatörbyggnad). 

Passar på att tipsa om de tidigare inläggen Jodel och Jodel - 3 samt Flygklubben och Jodel SE-CIC. Om man nu vill forkovra sig mer i Jodel, ett namn som i sin tur är en sammanslagning av ett par stavelser i två namn; Joly och Delemontez.

Tror att SE-XCI ett kortare tag var baserad i Jönköping, men kom så småningom att säljas vidare. Ett hangarras i Boden, på grund av snötyngd vintern 2010-2011, satte tyvärr punkt för tillvaron för SE-XCI.

Bredvid fanns ytterligare en maskin av samma typ. Här var det mer påtagligt att det var en KSAK-Jodel - de flesta fick registreringar i SE-CI-serien. Minns att Jodel D.119 SE-CIM (959) var lite mer medfaren. Denna Jodel hade färdigställts i Sundsvall 1968. 
Tror aldrig att jag såg någon av dessa Jodeler i luften någon gång. Luftvärdigheten för SE-CIM utgick utan att bli förnyad den sista augusti 1988. Flygplanet togs i sär för en tänkt renovering. Åtminstone gissar jag det. Det som jag tror är SE-CIM finns på insidan av en hangarvägg i Jönköping sedan några decinier. Nedanstående bild är några veckor gammal. Förresten, varför finns det ingen KSAK-Jodel hos Arlanda Flygsamlingar?

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lazerjesus

Les Aventures de lazer du Jesus

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela