Kram till dig

Välkommen till min blogg, som vill försöka få Dig och Mig att må bra (fysiskt och psykiskt). Jag som står bakom bloggen är en kvinna i mina bästa år ;), konstnärlig, analytisk, socionomutbildad och kristen med mera. Jag bor i ett västerbottenshus på landsbygden i Västerbotten, tillsammans med min karl och våra två barn samt två katter och en hönsgrupp.

Dieter

Kategori: fysisk hälsa, mat, psykisk hälsa

Jag har börjat äta någon slags antiinflammatorisk, G.I eller LCHF-kost light...? Jag behöver egentligen inte gå ned i vikt, men minska midjemåttet och vill att min kropp och knopp ska vara pigg och motståndskraftig mot sjukdomar. Jag vill även gå ned kanske fem kilo, trots att jag inte är överviktig. (Jag är inte smal heller.) 

Jag har känslig tarm, mår ganska lätt illa och magen kraschar ibland (dock mycket mindre ofta nu för tiden jämfört med tidigare, kanske på grund av att vi har fixat till vår brunn).

Jag älskar sötsaker och har svårt att låta bli sådant. Periodvis äter jag sånt varje kväll. 
Men jag har märkt att sötsaker på kvällen verkar göra mig tröttare nästa dag. Sockret stressar väl kroppen, antar jag, vilket kanske är särskilt dumt när man snart ska sova. 

Många människor verkar akta sig för att äta fett. De räknar kalorier. Jag har skippat helt att räkna kalorier och aktar mig inte längre för fett. Jag tror inte att kalorisnål och fettfri mat är ett klokt sätt att försöka må bra eller för att gå ned i vikt. 
    Fett kombinerat med socker/vitt bröd/pasta är dock en REJÄLT dålig kombination. Det höga blodsockret gör att kroppen inte samtidigt kan ta hand om fettet, vilket då lättare bildar sådana där blodproppar, ni vet. Oj, vad jag förklarar detta bra... 😉 (Ironisk!!) Och man lagrar fett och går upp i vikt av den kombinationen. 

Enligt LCHF ska man äta väldigt kolhydratfattigt och mycket fett och proteiner. Jag fuskar lite med kolhydraterna och minskar därför LITE på fettmängden. Jag försöker dock ofta att äta köttet tillsammans med sallad och alltså låta bli pastan och äter inte heller en macka till måltiden. Äter jag pasta väljer jag oftast fiberpasta istället för vanlig. Det ger dels mindre insulinpåslag och innehåller dels mer hälsosamma näringsämnen. 

Kroppen behöver ju många olika näringsämnen för att må bra. Mat bör inte handla om vikt!!!, tycker JAG. 
    Inflammationer i kroppen verkar vara dåligt. Inflammationer ökar risken för sjukdomar, rynkor etc. Man bör alltså äta mat som inte lika lätt ger inflammationer och som till och med MOTVERKAR inflammation. Klart som korvspa't! ;) Olika slags bär, kryddan gurkmeja med mera är superbra för ens hälsa. ANTIINFLAMMATORISKA födoämnen, så kallade. 

Nu har jag låtit bli sötsaker om kvällarna ett par kvällar i rad, utom igår då jag hade min fuskdag samt kvällen innan då vi var bortbjudna och fick efterrätt. Jag tyckte redan efter första sötfria kvällen att jag var piggare dagen efter. (Det var lite svårt att motstå sötsuget, så jag klappade mig själv på axeln efteråt.)

Tarmen sägs vara som en andra hjärna. Den bör man mata med bra saker. 

På tal om fett igen, så består ens hjärna mestadels av fett. Den behöver fett, men rätt sort. Inte transfetter; margarin, Lätta; sådant fejk-fett. Det mår inte kroppen bra av. Bregott/Norrgott, äkta smör, olivolja, rapsolja, avokado, nötter är hälsosamt fett. Jag tror att även tarmen behöver mycket fett för att man ska få gå på toa tillräckligt ofta. 

Det här blogginlägget blev inte särskilt strukturerat eller välskrivet, men ni får ta det som det är. Som en inspiration kanske. 

Jag fuskar som sagt en hel del, men jag tänker, som min äldsta syster brukar säga: "80, 20"; om jag gör 80 procent som jag bör och 20 procent som jag inte bör, så är det jättebra och tillräckligt! Även 70, 30 tycker jag är bra. 

I nästa blogginlägg ska jag ge jätteenkla tips på mat som verkar vara hälsosamma för kropp och knopp. Lätta att följa!

Kram till Dig! 



Kommentera inlägget här: