Risnudlar i räkbuljong


Hej!

Hade ett par påsar med räkskal i frysen... Hinner man inte fixa buljong direkt efter att färska har avnjutits går det precis lika bra att använda tinade från frysen.



Hittade detta härliga recept, av lika härliga Erik Videgård, på nätet. Blev så mustig och god soppa.

Det här behöver du (4 p):

400 g räkskal
1 msk olja
20 g tomatpuré
20 g chilibönpasta ( 10 g sambal oelek)
2 finhackade vitlöksklyftor
10 g riven ingefära
6 dl vatten
0,5 morot
0,5 gul lök
1 stjälk citrongräs
2 limeblad (köper i asiatisk butik)
2 salladslök

Servering:

Risnudlar
100 g fänkål (rostad)
200 g räkor

Såhär gör du:

Räkbuljongen:

Rosta räkskalen i lite olja. När de börjar få färg tillsätter du tomatpuré och chilibönpasta (sambal). Fortsätt fräsa i en minut tills det doftar, tillsätt då vitlöken och ingefäran och fräs ytterligare en minut.

Tillsätt resten av ingredienserna, koka upp och låt sjuda i ca 40 min.

Servering:

Lägg risnudlarna i en bunke och slå på hett vatten. Låt dra till dess nudlarna har mjuknat. Sila av och fördela i fyra skålar.

Häll på den heta buljongen och toppa med rostad fänkål, räkor salladslök och limemajo (vilken jag missade)

Wow!! Så läckert, smakrikt och alldeles, alldeles underbart!

Testa nästa gång du får räkskal över! 


Kommentarer