Chicken cashew och vinprenumeration


God morgon och god ny vecka!

En vecka kvar sen är hela familjen, typ i fas, med tider och rutiner. Men än är det ett tag kvar för barnen att fortsätta med sina härliga och aktiva sommarlov. Kompisar, padel, basket, minigolf, resor till Kalmar/Öland...

 Det är väldigt roligt men samtidigt lite slitigt när klockan ringer 05:00 och det är dags för mig att göra mig klar för jobbet. :-)

Blir lite kortvecka även denna vecka. De middagar som är planerade har jag hämtat på köket.se



Veckans första måltid blev denna Chicken cashew av Tove Nilsson. Alla hennes recept som jag lagat är så goda, även denna. 

Psst... DENNA kokbok är toppen om du gillar asiatisk mat.


Chicken cashew, 4 p

Du behöver

1,5 dl cashewnötter

500 g kycklinglårfilé utan skinn

1-2 msk röd currypasta

4 msk neutral rapsolja

2 gula lökar, strimlade

2 klyfta vitlök, skivade

1 msk färsk ingefära, finhackad

1 röd paprika, strimlad

1 gul paprika, strimlad

1 dl ostronsås

1 msk vitvinsvinäger

65 g mangoldblad (eller färska spenatblad) tog spenat

Tillbehör

4 port ris (tog jasminris)

2 citrongräs

Gör så här

Koka riset tillsammans med bankat citrongräs enligt anvisning på förpackningen.

Hetta upp en stekpanna eller wok och rosta nötterna snabbt i pannan. Häll av på ett fat och lägg åt sidan.

Skär kycklingen i bitar och stek tillsammans med currypasta i olja.

När kycklingen är genomstekt, hetta upp pannan rejält.

Tillsätt lök, ingefära och paprika. Stek ca 3 minuter så de blir lite mjuka men fortfarande “tuggiga”.

Tillsätt ostronsås och vinäger. Vänd in mangold och cashewnötter. Servera med riset.

Receptet är kopierat från hemsidan, och du hittar det HÄR

Väldigt enkelt och gott. Till och med 15-åringen som är skeptisk till all "konstig" mat gav rätten godkänt.


Sen var det premiär för en, tror jag, rolig grej. Första leveransen av vinprenumerationen från vinoteket.se. Vid beställning fick vi datum och en bred leveranstid, mellan 18-22. Men ca en timma innan kom ett sms med exakt leveranstid och det gick även att följa bilen på en karta. Smidigt efter som detta var lite bortglömt och vi var på väg ut på en promenad efter maten och 15-åringen själv hemma :-)



Det är alltså vinexperter som väljer ut ett antal viner och boxarna går att beställa tre olika nivåer. 499:-, 599:- eller 799:- Valde mellannivån. 

Nu när snart hösten är här kommer jag bjuda hem goda vänner på lite vinprovning och mat anpassad efter de olika vinerna. Kul!

Vinboxarna kommer, om man vill, var fjärde vecka men det är bara att stoppa om man inte vill ha fler. Det kan kanske bli lite väl fullt i vinkylen.

Detta var i första leveransen:

1. SELECCIÓN NUMERADA NAVARRA CRIANZA V11 2016

DOFT & SMAK

Elegant och komplext vin som legat 18 månader på ekfat. Klassiskt och elegant i stilen. På näsan känner vi massor av mörk frukt som mogna plommon och bigarråer. Detta känns även igen på smaken med adderad kryddighet, fin ek som ger uttryck av mjölkchoklad, kaffe och läder, efterföljande en lång fin avslutning.

 PASSAR TILL

Servera vinet kring 18-20 grader och avnjut det gärna tillsammans med en bättre köttbit, varför inte på lamm från grillen som endast rubbats med en god olivolja, salt, peppar och färska krydor som salvia eller timjan. Lägg sedan på dina favoritgrönsaker på grillen mot slutet så de får den fina grillsmaken men behåller sin krisp.

BESKRIVNING

Här har vi en superb Navarra, skapad av en stjärnvinmakare till ett riktigt pangpris mot att vi håller producenten hemlig. Det är inte ofta som man kommer över denna kvalitet för denna blygsamma peng från supertrendiga Navarra, så detta är vi verkligen stolta över att få presentera för er kunder. Det vi kan avslöja är att i familjens ägor ingår tre vingårdar varav två i Rioja och då i byarna Azagra och Haro och sedan den äldsta vingården i Campanas som ligger i appellation Navarra och just detta vin kommer då ifrån den sistnämnde. De som driver dessa vingårdar idag är den femte generationens unga och innovativa vinmakare. De värnar mycket om att vinet ska tala sitt rätta ursprung. Numerada v11, består av en blend på Cabernet Sauvignon, Tempranillo och Garnacha. Sedan har vinet fått mogna två år på ekfat vilket är betydligt längre än de flesta Crianzas!


2. AIMÉ BOUCHER PINOT NOIR 2019

DOFT & SMAK

Distinkta aromer, med en unik stil av subtila arom av röda frukter. Fint balanserad, med sammetslena tanniner och inslag av svarta körsbär.

PASSAR TILL

Servera runt 14-18°C till grillad fisk, rätter på vitt kött, såsom kalv eller fläskkotletter.

BESKRIVNING

Den berömda vinmakaren Aimé Boucher etablerade sin vingård i Loire-dalen 1923, alldeles nära King Francis den förstas magnifika slott Chambord. För att symbolisera ursprunget och renheten i sina viner, använde han kungens emblem, en kunglig Salamander. Som en hyllning till hans antika hantverk och passion, har dagens Aimé Boucher-viner samma salamander som en symbol för sitt ursprung och terroir.


3. AKAU PINOT NOIR 2016

DOFT & SMAK

Fruktdriven Nya Världen-Pinot med plommon, mörka körsbär och kryddig ek. Lagom mjukt med mogna tanniner som ger en silkeslen munkänsla och ett långt härligt avslut.

PASSAR TILL

Servera något svalt, runt 14-18°C tillsammans med anka, eller en svamprisotto. Är även utmärkt när du ska lägga kyckling på grillen i sommar!

BESKRIVNING

Akau är ett livfullt vin som återspeglar allt du kan förvänta dig av Marlborough-viner när de är som bäst! Du hittar här en fruktdriven Nya Världen-Pinot med plommon, mörka körsbär och kryddig ek. Lagom mjukt med mogna tanniner som ger en silkeslen munkänsla och ett långt härligt avslut.


4. CABALIÉ CUVÉE VIEILLES VIGNES 2019

DOFT & SMAK

Mogna aromer av krikon, plommon, björnbär och söta kryddor. Stora, fylliga och lena smaker av inbjudande röda och svarta frukter.

 UTMÄRKELSER

Guld - Guide Gilbert & Gaillard, 2019

PASSAR TILL

Servera runt 16-20 grader tillsammans med fylliga rätter såsom vitlöksrostat lamm, mustiga grytor eller hårdostar.

BESKRIVNING

Den Parker-hyllade vinmakaren Hervé Sabardeil har gjort denna stora, mogna katalanska röda i över ett decennium. Nyligen gjorde han en jubileumsblandning som visade sig vara så populär att han gjorde det igen. Hervé anskaffade druvorna från samma skifferrika jordar av Maury i Roussillon, en stad där vinproduktionen har gått i arv sedan andra århundradet före kristus. Vinrankorna är 60-100 år gamla så utbytena är små, vilket ger vinet verklig kraft och intensitet. Gjord på Greanche med en stor del kryddig, mörkfruktig Carignan, är denna magnifika röda en stark utmanare till den ursprungliga Cabalié.


På återhörande och då med ett laxrecept.

Ha en fin dag!

Kommentarer