Min förlossningsberättelse.

…och de första dagarna som mamma till lilleman! 

HEJ! 
Nu har det gått över en vecka sedan jag kikade in här senast, och det har sina rimliga förklaringar. Jag har blivit mamma till vår Sam! Lördagen den 30 oktober klockan 05:26 bestämde han sig för att titta ut. Fyra dagar tidigare än beräknat. 

Det kommer bli allt mer glesa inlägg mellan varven, men jag ska verkligen försöka hålla denna stackars bloggen vid liv. Tycker ju att det är så kul att ha att se tillbaka på! 

Men detta inlägg tänkte jag i alla fall fokusera på min förlossning och min första vecka som någons mamma. Summa: jag ser tillbaka på min förlossning med endast positiva känslor! Jag hade en så fin upplevelse och är så glad och tacksam för det! Med allt vad man läser nu så är det verkligen inte en självklarhet. 

Hur som helst, det var fredag senast jag kikade in här. Då skrev jag om helgens planer. Jag och Marre hade bestämt att vi skulle utnyttja helgen till massa dejter på tu man hand. Krama ur det allra sista innan lilleman eventuellt skulle komma veckan därpå. Tji fick vi ;) Haha! 

När jag kom hem efter min promenad och lunchdejt med Sandra vid 15:00-tiden så började jag känna en lätt molande mensvärk. Men tänkte inte så mycket mer på det, utan lade mig i soffan och somnade. Vaknade lagom tills Marre kom hem från jobbet. 

Molandet satt i, men jag sa inget till Marre eftersom jag var säker på att det inte var något. Så vi gjorde iordning oss, tog en promenad genom Linné och Haga innan vi fick bord vid 19:00-tiden på Asiatiska köket på Övre husargatan. 

Vi beställde in massa smårätter och hann precis äta upp den sista innan jag kände att värken började bli kraftigare och svårare att ignorera, och det var också först då som jag berättade för Marre. Vi hade precis beställt in varsin öl som förblev orörda, istället tog vi in notan och skyndade oss hem. Tack gode gud att det var gångavstånd! 

Jag började klocka värkarna vid 21:30 och insåg ganska snabbt att de var regelbundna och täta, så Marre tog en Voi bort till brorsan och Sara för att hämta deras bil medan jag stannade kvar och ringde till förlossningen för rådgivning. 

Klockan 22.00 var jag inne på akuten för koll och provtagning och blev snabbt uppkopplad mot en CTG för att mäta värkarna, som blev alltmer intensiva. Marre fick inte följa med in, så han stannade kvar i bilen dessa timmar. 
Vid midnatt fick vi äntligen ett rum på förlossningen och mina värkar vid den tidpunkten var riktigt kraftiga, och det kändes så skönt att få ha Marre vid sin sida då. 

Vid första check var jag öppen 3cm och bad om all smärtlindring som fanns att få. Men barnmorskan rekommenderade mig att avvakta litegrann och istället ställa mig i duschen i hopp om att öppna mig mer därinne. Sagt och gjort! 
Jag pendlade mellan sittande och stående och tog värk efter värk medan Marre spolade varmt vatten på rygg, lår och mage. 

Efter drygt 45 minuter var smärtan så intensiv att jag bad om att få lägga mig på sängen och få epidural. Barnmorskan gjorde då en till check och det visade sig att jag öppnat mig till 7-8cm på den korta tiden, och rekommenderade mig att avstå epiduralen och istället satsa på lustgasen. Eftersom epiduralen riskerade att stanna av öppningsarbetet, och att det var ändå dags för mig att börja krysta. 

Jag är så glad för att det blev på det viset. Jag hade någon vecka innan skrivit i mitt förlossningsbrev att jag vill ta några värkar utan epidural och att jag gärna vill börja i duschen. Men när man är mitt i all smärta så vill man ju ha allt allt allt direkt, haha! 

Sedan är allt ganska suddigt och tidsuppfattningen noll. Men jag har fått berättat för mig att krystningsfasen började runt 03-tiden, och ett par timmar senare var han ute. Wow! Vilken känsla att få upp honom på bröstet! Jag och Marre var världens bästa team under hela förlossningen, och jag skulle inte vilja ha någon annan vid min sida! 

Vi stannade på BB i en natt, och kom hem i söndags eftermiddag. 
Det har minst sagt varit en rejäl omställning. Vi landar mer och mer i våra nya roller och lär känna varandra. Allt känns nytt, superläskigt och så jäkla mysigt! 

Dagarna hittills har bestått av besök av nära och kära, promenader i Slottskogen och bara massa mys. Jag är så glad över att Marre varit hemma och ledig hela förra veckan och även denna veckan. 

Här kommer en liten bildbomb från den senaste veckan :) Jag lovar att försöka kika in här så snart tillfälle ges! 
Tills dess, ta hand om er!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)



Kommentarer
Postat av: Anita Abrahamsson

Mysigt,fina foto på eran lilla familj.Kul o se ❤️

Svar: Tack snälla! ❤️
Johanna Johnsson

2021-11-08 @ 12:50:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: