Nattning

Halloj! 

Vi har sedan jul haft det svårt med läggningen av Jack som nu är 2,5 år. 
Läggningen innan jul var mysig, enkel och snabb;  vi la honom i sin säng och han somnade själv på 5 min. 
Men under julen hände något. Han vägrade plötsligt somna. Han klättrade plötsligt ur spjälsängen. Och från ingen stans ville han inte somna på egen hand...
Att han klättrade ur spjälsängen fick vi ordna direkt dagen efter. Vi var livrädda för att han skulle ramla och slå sig så vi köpte en Växasäng till honom. Han gillade sägnen och sover fortfarande fint i den. Men det gick absolut inte att lämna honom ensam i sovrummet längre.
Vi började därför att läsa en bok på kvällen och sen fick nån av mig eller Simon ligga kvar i sovrummet tills Jack somnade. Till en början gick det okej. Han somnade på 20-30 minuter. Så har det sett ut i ungefär 2 månader och vi var okej med det.
Men nu, veckan som har gått.... nej nej nej
Nu vill han inte somna alls. Han har somnat runt 22 på kvällen varje kväll!!
Vi kom ganska snabbt fram till att det inte var den lilla förkylningen han har. Det är sovvilan på dagen som stökar till det. 
Innan jul kunde han lugnt sova i 2 timmar på dagen och somna fint på kvällen. Efter jul ändrade vi till att han fick sova i Max 1 timme, vilket funkade tills nu. 
Vi testade att hoppa över sovvilan helt. Vi var hemma med honom torsdag och fredag så det passade bra att experimentera lite ;) men han ville ändå inte somna på kvällen. Simon låg inne hos Jack i över en timme tills jag skrev åt Simon att gå ut. Jack blev ilsken såklart och jag fick flera gånger gå in och natta om honom sängen. Jack gick varje gång upp och satte sig vid dörren. Han var inte så ledsen, men väldigt missnöjd. 
Efter ytterligare 45 min somnade han själv i sängen! 
Dagen efter gjorde vi samma sak. Läste en saga. Sa godnatt och gick ut. Jack blev sur och satte sig vid dörren. Vi gick in med 5 minuters mellanrum och efter en timme sov han. Tredje dagen somnade han på 45 min. 
Idag hoppas jag på 30 min och imorgon 20 min. 
Vi vill ju att han ska kunna somna själv i sängen och inte vara så beroende av att någon ligger bredvid honom. Bara på dessa få dagar har vi alla tre sovit mycket lugnare och bättre för Jack har inte varit lika lättväckt under natten. 
Man känner sig såklart som världens värsta förälder men resultatet kommer vara så värt det! Vi får stå ut i ett par dagar till tills Jack inte längre blir sur när vi går ut. Det håller inte att ligga inne hos honom i 1-2 timmar utan att han somnar. 
Igår somnade han innan kl 20, vilket inte har hänt på månader. Han vaknade då på morgonen kl 07.40 vilket är underbart bra! 12 timmar nästan helt ostörd sömn! Så duktig kille :D 

Alla barn är såklart olika och det var inte alls säkert att just denna metod skulle funka med Jack. Men det är väldigt skönt att se att det verkar funka. 


barn - läggning - nattning - sova
Mamma med 2 busfröknar

Hej, jag är inte den som brukar kommentarer. Men jag tänkte komma med ett tips.
Min äldsta dottern är ungefär lika gammal som er son. Brukar han sov när han är på förskolan? Jag tänkte ge er ett tips. Min dotter brukar somna till musik och då skall det inte vara barnlåtar utan musik som ni gillar att lyssna på.

Svar: Jack har sovit på förskolan men han har inte gått tillbaka till förskolan sen vi började testa att inte sova. Nu när vi ser att det går bra utan vila på dagen så kommer han nog inte behöva sova på förskolan heller.
Musik var ett bra förslag, det kan vi testa om vår strategi inte funkar. Idag gick det väldigt bra så det känns skönt! :D
Janelle