Växer så att det knakar - nästan

 
Växter, specifikt gröna växter som helst inte blommar är dem växter som jag föredrar. De är lättskötta, och kräver inte så mycket pill oftast. De vill enbart ha ljus, och olika mycket vattenmängd. Vill man nörda ner sig så är det lättare att lyckas med sina växter som först tar reda på åt vilket håll ens fönster vetter åt för att lättare kunna matcha rätt växter till rätt sorts ljus men det finns också växter som inte är lika känsliga om man nu inte orkar ladda ner en app för detta enda mål, och sen är det att ha koll på hur mycket vatten som växten vill ha och hur ofta. Ett annat tips är att tjockleken på bladen talar om hur ofta dem ska vattnas, tjocka blad rikligt men mer sällan - tunna blad måttligt men ofta sett till dagar om det är varmt till veckor i vissa fall. Även om jag inte orkar bry mig om detta. När jag var yngre gjorde jag det men sen efter att jag förlorade en hel del växter då det dog av lite olika orsaker. Som för mycket eller lite sol, för varmt/kallt, för mycket eller för lite vatten med näring, så orkar jag inte bry mig längre. Kanske kan jag göra det och ändå knappt se min fönsterbräda för att jag bor så högt upp så att de får maximalt antal soltimmar per dag och år som gör att jag inte längre behöver göra så mycket alls åt dem. De får vatten, men inte alls samma klockslag eller ens veckodag utan mer när jag känner/ser på bladen att nu vill dem få lite igen. Näring är något som jag inte lyckas komma ihåg att ge dem, men det är som om de är nöjda med vad de får att allt annat är en bonus.
 
Hittills i år har de fått näring två ggr och dem verkar inte klaga för det, men det kan också bero på att alla mina fönster är väldigt mycket större än ett vanlig fönster som gör att jag kan komma undan med det. Mina fönster går nästan från vägg till vägg i bredd och då är min lägenhet från 1970-talet så det är inga såna där moderna när det går helt ut i kanterna men nästan, för att vara 50 år sedan. Sen har jag bara tre olika sorter men flera av varje, nämligen Gullranka, Monstera och Svärdmorstunga + en som mormor hade - men som ingen vet vad den heter. Jag bor på 41 kvadratmeter men det känns som jag bor i en trädkoja, då jag både har runt 12 ekar på framsidan men även 15 växter inomhus och jag skulle gärna vilja ha fler men då får jag nog klura ut hur jag ska få plats med fler först. Men jag skulle vilja byta ut en monstera och kanske skaffa en kaktus? Sen är det nog fullt tyvärr, i alla fall tills jag skaffar nya möbler så småningom. Jag skaffade min första Monstera Monkey mask i mars förra året och lagom tills jag köpte en till igen i år, faktiskt samma datum och efter några veckor tog jag en stickling på min första växt och trodde inte att det skulle bli något av den. Det är alltid bättre att inte ha så stora förväntningar, då slipper man bli jättebesviken. Men den sticklingen har nu rotat sig och kommer nog på sikt bli lika stor som mina andra. Men till dem växter som förvårar mig, men ena gullranka som står i köket har nästan lika stora blad som min hand - hmm hur lyckades jag med det? av mina 7 st svärdmorstungor så har nu 5 st av dem blommat, och det ska tydligen vara svårt att ens få uppleva att de någonsin blommar även om doften blommningen ger i från sig ger mig huvudvärk men man kan väl inte få allt i livet? sen blomman som min mormor hade och som jag inte vet vad den heter. När mormor hade den så hade hon ett skott som var hög, sen ärvde mamma den och då det högsta skottet dog efter att skjutet upp en ny. Så jag fick ärva det lilla skottet för 10 månader sedan och hos mig är det tre skott i olika höjder som växer så att det knakar, så mamma säger att jag nog ärvt mormors gröna fingrar. Även om jag inte tror att gröna fingar existerar utan att de mer handlar om grunderna till hur växter fungerar och behöver som gör att man kan utveckla en plan kring varje växt och planta. Reslutatet är en växt som mår bättre och som visar det genom hur höga dem blir eller hur mycket plats de brer ut sig på. Frågarna ni mina växter så tycker dem väl att jag kan flyttanmäla till en annan lägenhet så att vi alla får lika mycket plats. Då min äldsta Monkey Mask pga värmen gör att vädringsfönstret ofta är öppet försöker nu slingra sig ut genom fönstret.
 
Uppdatering: Min äldsta Monkey Mask har blivit mamma igen, då jag hittade en stor stickling som var i vägen när jag skulle duscha plantan.