Sidor

söndag 30 oktober 2022

Vintertid

Ja, idag ställer vi tillbaka klockan, det är sista söndagen i oktober och det är varmt ute! Det har varit varmt och vindstilla i några veckor nu, runt 13-14 grader, ganska behagligt, så jag klagar inte, jag är så glad att slippa vinden!

Igår fick jag ett ryck och putsade alla fönster. Det var välbehövligt och jag insåg när jag var klar att det var härligt att titta ut genom rena fönster.

På eftermiddagen tog jag med Kalle på en långpromenad. Vi tog verkligen vara på den sista ljusa kvällen för i år och kom tillbaka strax efter kl 18 då det började skymma. Det var så varmt ute att jag lät hästarna gå ute i natt. Fanns ingen anledning att ha dem inne när det är så gött väder!

Kalle fick som sagt en långrunda, en ganska utmanande runda skulle det visa sig. Vi gick till Flähult, det är väldigt länge sedan vi tog den rundan, så den var nästan som ny för honom. Det var en hel del läskigheter längs vägen, först var det dräneringsrör som låg på en åker som var riktigt hemska, han gick i sidled förbi dem, men han gick förbi.

Sedan var det alpackor. Det var nog första gången han såg dem och han tyckte de var riktigt märkliga. De tyckte nog att han var rätt märklig också, de tittade verkligen ut oss och sedan for de runt och hoppade och busade.

Det blev lite lugnare när vi hade passerat alpackorna och kom in i skogen. Då taggade han ner och njöt av skogsluften, precis som jag. Vi testade fälttävlansförmågen ner i en trappa från banvallen och det gjorde han hur enkelt som helst, duktiga killen.

Resten av rundan blev rätt lugn och det var riktigt kul att komma ut på en lite längre runda med honom. Nu hoppas jag att det ska bli lite längre ridrundor också i vinter. Det är ju jakttider nu, så jag håller mig lite avvaktande på vissa skogsrundor, men snart ska det nog ha lugnat ner sig också lite grann.

Kalle och alpackorna

Idag startade jag dagen med frukost hos Martina i Skogstorp, det var jag och Maggan där, vi tjötade, åt och hade det trevligt. På vägen hem svängde jag förbi mor en kort stund också innan jag vände hemåt till hästarna.

Bosse skulle ut idag. Uteritter är det enda vi gör just nu, mestadels i skritt eftersom han inte travar rent. Eller han travar rent ibland och ibland inte. Så jäkla märkligt! Han fick i alla fall en tur i Linneskogen runt Hagakullen. Första och andra traven kändes ojämn, sedan travade han plötsligt rent på vägen hem. Jag vet inte vad jag ska tro om honom, men han ska i alla fall få träffa en hästfysio om två veckor så får vi se vad hon säger om honom. Kanske kan hon hitta något ömt ställe och hjälpa honom eller så får jag reda på var vi ska börja röntga honom vidare...

Han är i alla fall positiv och framåt när vi är ute och skrittar på fint. Eftersom det var så varmt idag blev han otroligt svettig, det såg ut som om han hade varit ute på en galopprunda snarare än en skrittrunda. Trots värmen såg jag häst-stackare som gick med vinterpäls och täcke. Hur tänker folk?? De stackars hästarna kokar ju under de täckena när det är 15-16 grader ute! Man undrar ju ifall de ens har tittar på termometern eller om de bara har tittat i almanackan?

Fine Bosse

På vägen hem beslutade jag mig för att klippa hästarna. Lika gött att få det gjort! Även om Bosse inte kan ridas fullt ut, så blir han som sagt svettig bara av att skritta, så jag klippte även honom.

Men eftersom han var blöt av svett började jag med Kalle. Han var först lite skeptisk till klippmaskinen, men när jag började klippa honom insåg han att den inte var farlig, så det gick väldigt bra. Det enda han inte gillade var när jag vände maskinen i nacken och klippte bakåt, men jag fick löst det också.

De fick varsin täckesklippning. Det kräver inte så varma täcken, men de slipper ändå den värsta svetten på halsen och under magen. Jag hade egentligen tänkt släppa ut dem i hagen igen, men jag tänkte att de får acklimatisera lite i stallet under natten och sedan får de gå utan täcken imorgon då det ska vara fortsatt varmt och ganska vindstilla.

Jag tyckte att jag klippte ganska snabbt, men det tog ändå två timmar, ca 45 minuter per häst och sedan rengörning av maskin och sopning av golv på det. När jag var klar kliade det precis överallt! Hästhår i näsan, i halsen, i öronen och över resten av kroppen. Men fina blev de i alla fall, mina killar och Kalle blev så otroligt mjuk och blank. Jag har aldrig haft en häst med så otroligt mjuk päls tidigare!

Kalle är konstant trött just nu och han stod och sov även när jag klippte honom, så söt kille!

Nyklippt och trött Kallis!


Nyklippt Bossis!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar