Adlercreutz' spång i Götala.

Adlercreutz' spång i Götala i maj månad 2020.
 
Det händer mycket på torpet Stora Vadet i Götala; Elias Tillandz’ trädgård och Adlercreutz' spång över Götalabäcken, så man kan nå den urgamla landsvägen mellan Skara och Axvall utan att passera Lilla Vadets hage, är nu officiellt invigda på Stora Vadet, trädgården är dessutom skyltad in i det sista.
 
Vårarbete på Stora Vadet i Götala 2020.

 

Det som återstår att göra i maj månad är att städa i uthusen och göra iordning brygghuset, som varit fylld med saker efter vinterns flytt från torpet Viljet.

 

Sköna maj på Stora Vadet i Götala 2020.
 

Jag kan se fram emot en fin sommar i Götala, då jag har mer kraft att röja upp på tomten än då jag hade två torpställen att sköta i den gamla landsförsamlingen till Skara.

 

Storhögen RAÄ Skara 48:1 på Stora Vadet i Götala är en förhistorisk gravhög, ligger alldeles sydost om torpets brygghus och forngraven mäter idag längden 20 x 11 meter och är 1,8 meter hög. Den är en av flera stora förhistoriska gravar vid Taskevad, som följer en forntida färdväg från jarlens Järnsyssla i norr till Stenum och Hornborgasjön i söder.
 

 

Enskärig plog är den äldsta plogtypen och har endast en plogkropp. Järnplogen utvecklades under 1800-talet, och vid sekelskiftet 1900 fanns enskäriga plogar av järn, såsom denna använd på Stora Vadet i Götala. Den enskäriga plogen användes vid plöjning, ett slitsamt arbete även om man hade hjälp av hästar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0