Österns Venedig.

Steve Snowdon, som är en vikingaättling från York, men numera bosatt i Kambodja håller oss - Harri Blomberg och Saddam Tubio - sällskap vid en båttur längs Bangkoks kanaler, den 22 januari 2019, tillsammans med vår thailändske taxichaufför.

 

Bangkok ligger utspridd över en platt och bördig slätt vid floden Chao Phrayas stränder fyra mil från dess mynning i Thailandviken söderut. Floden delar upp staden i två delar, själva Bangkok på den östra sidan och Thonburi på den västra. Fram till 1700-talet var det ett litet samhälle med en tullstation vid floden. År 1782 utnämndes Bangkok till huvudstad av kung Rama I, då han flyttade sitt residens från Thonburi (vilken var en egen stad fram till 1971, då den inkorporerades med själva Bangkok) på andra sidan floden Chao Phraya där den hade legat sedan 1768, och byggdes upp som ett slags Venedig med ett nätverk av kanaler, men såsom i Göteborg fylldes de flesta kanalerna igen för att göra plats för gator. De flesta av Bangkoks återstående kanaler (klongs) finns i Thonburi.

 

Expressbåt över floden Chao Phraya i Bangkok, den 22 januari 2019, där Wat Aruns fingerformade 79 meter höga tempelspira (prang), reser sig på den västra stranden.
 

Att färdas på dessa kanaler i en långbåt ger en inblick i det traditionella thailändska folklivet med vardagssysslor som matlagning och tvätt vid floden.

 

Långbåtstur i Thonburis kanaler, den 22 januari 2019.
 

Långbåtar är en lång och flatbottnad båt, med en lång propelleraxel, som kan hyras från diverse angörings- eller landningsplatser längs Chao Phraya.

 

Långbåtstur i Thonburis kanaler, den 22 januari 2019.

 

Fyra dagar efter vår långbåtstur i Thonburi  kommer vi åter i kontakt med Bangkoks kanaler, då vi upplever hektiskt kanalliv över ett par öl efter en shopping på det stora varuhuset Central World, som hade japanska temadagar.

 

Pratunam Pier i Bangkok, den 26 januari 2019.
 

 
Floden Chao Phraya i Bangkok, den 30 januari 2019.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0