Hej alla fina! Nu är det säsong för de underbara rabarberna och det bästa med de är såklart att de är goda men att det även går att göra så mycket med. Idag vill jag bjuda er på ett eget recept på rabarberpaj med en kombination av krispig pajbotten och smulpaj ovanpå. 
 
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl florsocker
175 g smör, kylskåpskallt
2 ägg
 
Smulpaj:
500 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 tsk malen kanel
4 msk strösocker(till rabarberna)
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker(till degen)
125 g smör
 
Vaniljsås:
2,5 dl mjölk
2 krm äkta vaniljsocker
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 mjukt smör
 
 
Pajdeg:
1. Blanda ihop mjöl, salt, florsocker i en bunke. Tillsätt smör i bitar och ett ägg i taget. Blanda till en smidig deg och tillsätt mjöl om så behövs. 
2. Låt vila i kyl i 30 minuter. 
3. Tryck ut degen i en smord pajform och nagga med en gaffel. Lägg aluminiumfolie på kanterna så att de inte bräns eller sjunker. 
4. Förgrädda i ugn i 175 grader i 10 minuter. 
 
Fyllning&smuldeg:
1. När pajskalet är klart, hög temperaturen på ugnen till 225 grader. Häll ett tunt lager med en blandning av strösocker och mjöl i botten på pajdegen så att fyllningen inte ska safta igenom. 
2. Skär rabarbern i bitar, blanda med kanel, potatismjöl och strösocker. Häll fyllningen i pajformen. 
3. Blanda havregryn, vetemjöl, strösocker och smör i bitar. Arbeta ihop till en smulig deg och fördela över rabarberna. 
4. Grädda i ugn i 15-20 minuter och servera med vaniljsås. 
 
Vaniljsås:
1. Koka upp mjölk och äkta vaniljsocker. Vispa hela tiden.
2. Vispa ägg, socker och maizena med elvisp och häll sedan ner i kastrullen med mjölkblandningen.
3. Koka krämen på låg värme tills den tjocknar. Ta då bort den från värmen, lägg i smör och låt det smälta in i krämen.
 
 
Kramar, @cakesbymandyy

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress