6 maj 2020

Krämbullar

Bullar

 
Du behöver: 
1 msk malen kardemumma
3 dl mjölk 
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt 
150 g smör
1 ägg
10-12 dl vetemjöl 
 
Vaniljkräm: 
2,5 dl mjölk
1,5 krm äkta vaniljpulver
0,75 dl strösocker
3 st äggulor
0,3 dl maizena
50 g mjukt smör
 
 
Gör såhär - bullar:
 
1. Värm upp mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke eller bakmaskin. Häll över mjölken över jästen och rör ut. 
2. Tillsätt socker, salt, rumsvarmt smör i bitar, mjöl och ägg. Tillsätt mjöl pö om pö och arbeta samman till en smidig deg.
3. Låt jäsa under duk i 40 minuter till dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. 
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16 delar. Rulla varje deg till en bulle och lägg på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
 
Gör under tiden vaniljkrämen...
 
1. Koka upp mjölk och äkta vaniljpulver. 
2. Vispa ägg, socker och maizena med elvisp, häll sedan i mjölkblandningen och blanda runt. 
3. Koka upp på svag värme tills krämen börjar tjockna. Lägg då i smöret och låt smälta ner i såsen. Vispa tills krämen är utan klumpar från smöret och låt sedan svalna. 
 
5. Gör ett litet hål i varje bulle, lägg i lite vaniljkräm och pensla till sist med ägg eller vatten. 
6. Grädda i ugn i 8-10 minuter i 225 grader. Smält smör i mikron eller på sprisen under tiden och låt svalna. 
7. Låt bullarna svalna något, pensla sedan med lite smält smör och rulla i strösocker. Sedan är det bara att njuta! 
 
Kramar, @cakesbymandyy
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress