Hejsan alla! Efter ett recept jag hittade på smulpajsbullar prövade jag att baka dem själv men ändrade lite. Eftersom jag ska bjuda min syster på dem som är allergisk mot ägg så blev det en vaniljsås i utan ägg, lika god som med! Det enda jag gjorde i slutet var att pensla med ägg men penslade såklart hennes med vatten vilket också blir fint. 
 
Ingredienser-vetedeg:
5 dl mjölk, kall
50 g jäst
1 msk malen kardemumma
2 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
ca 16 dl vetemjöl 
+ägg eller vatten till pensling
+bär att toppa med
 
Vaniljsås utan ägg:
2 dl mjölk
2 tsk äkta vaniljpulver
2-3 tsk maizenamjöl
2 tsk strösocker
(Vill ni ha vaniljsås med ägg finns recept på bloggen, sök i sökfältet)
 
Fyllning:
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver
 
Havresmul:
0,25 dl strösocker
0,5 dl havregryn
0,75 dl vetemjöl
50 g rumsvarmt smör
 
 
Gör såhär:
1. Börja med fyllningen. Använd rumsvarmt smör och vispa med elvisp ihop med vaniljsocker och strösocker. Ställ åt sidan tillsammans med två plåtar med bakplåtspapper. 
 
2. Smula jästen i en bunke och häll över kall mjölk, rör ut. Tillsätt socker, kardemumma, salt, rumsvarmt smör i bitar och vetemjöl. Rör i hop detta i din assistent eller för hand till en smidig deg. Se till att inga klumpar av smöret är kvar. 
 
3. Tillsätt mjöl om så behövs tills du får en bra deg. Ta sedan upp degen på mjölat bakbord utan att jäsa dem innan. 
 
4. Knåda ihop degen smidig, dela i två och lägg ena delen åt sidan. Kavla ut ena halvan, lägg på hälften av fyllningen och rör ut över hela degen. 
 
5. Vik degen på mitten, kavla ut försiktigt och skär sedan långa strimlor av degen. Tvinna varje del och rulla ihop till en bulle. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Gör samma sak med andra halvan av degen. 
 
6. Låt jäsa i minst 2h till nästan dubbel storlek. 
 
Under tiden som bullarna jäser, gör vaniljkrämen...
7. Vispa ihop mjölk, vaniljsocker, maizena och strösocker. Låt koka några minuter och låt sedan svalna. 
 
Havresmul...
8. Blanda smör, havregryn, mjöl och socker i en bunke och blanda ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan. 
 
9. När bullarna är färdigjästa, gör en liten grop i varje. Lägg lite vaniljsås i varje med hjälp av en sked. 
 
10. Tryck ner några bär i varje bulle och toppa med havresmul.
 
11. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 10 minuter. Sedan är det bara att njuta!
 
 
Kramar, @cakesbymandyy-instagram
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress