Lära sig att läsa

Nyligen sade tösen att hon vill lära sig att läsa, så att hon kan läsa böcker "på riktigt" på egen hand. Just nu gör hon så som jag gjorde innan jag kunde läsa; hon bläddrar i böckerna och hittar på egna historier. Nu är hon förvisso "bara" fyra år, men om hon vill lära sig att läsa ska inte jag hindra henne. Därför har jag lånat ett antal och reserverat ytterligare några ABC-böcker på biblioteket. 
 
 
 
Nu vet jag inte riktigt hur man bäst ska gå tillväga för att lära henne att läsa, men jag tänker att vi ska börja med att hon ska lära sig hur bokstäverna ser ut och låter. Genom alfabetssången kan hon rabbla alfabetet och tack vare förskolan känner hon till vissa bokstäver och vilka bokstäver som några av hennes vänner börjar på. Det är nog en bra början.
 
När jag vid ett tillfälle försökte lära henne att ljuda, tröttnade hon ganska snabbt. Jag har försökt visa henne "Fem myror är fler än fyra elefanter" och i början verkade hon vara intresserad, men efter ett tag tycktes annat bli intressantare. Därför har jag låtit programmet vara på i bakgrunden, med förhoppning om att hon ska snappa upp lite och kanske bli mer intresserad av att ljuda (eftersom de ljudar namn i programmet och tar upp en bokstav i varje avsnitt).
 
Om du har bra tips på hur vi ska gå tillväga, får du mer än gärna komma med dem. 😃
 
Ha det så bra
Kramar
Jessie