Söka godis i en lövhög

Idag efter vår 1 timmas promenad nu på förmiddagen, så fick hundarna söka godis i en lövhög som jag krattade ihop. Jag hade först tänkt att de skulle få ha på sig sina koppel och låta de söka utanför staketet, men insåg ganska snabbt att de kommer att trassla in sig väldigt snabbt.
 
Så fram med en kratta och en pall som jag kan sitta på och njuta utav solen medan de söker sitt älskade godis.
 
 
Krattar ihop en liten hög som jag sprider ut i ett ganska tunt lager.....och sedan är det bara att gå in och hämta hundarna. De fick vara inne medan jag gömde godiset.....annars så förvinner en del av godissöket. De ser ju då vart jag lagt godiset....nä, nä.....lite svårt ska de allt få.
 
 
Sök godis......hahahhah. Och äntligen får jag sätta mig ner och njuta av solens värmande strålar. Win, win......mental aktivering för hundarna och engergiladdande för matte.
 
 
10 minuter senare så var de klara....hahhahaha. Jag hade faktiskt hoppats på att det skulle ta betydligt längre tid än så...men, tyvärr så underskattade jag mina flickors nosar denna gång.
 
 
Att låta sin hund även få mental aktivering och inte bara fysisk motion är bra för ALLA hundar. Att arbeta med sin nos är en form av mental aktivering.....precis som mina småtjejer fått idag. Att arbeta med nosen är gör att din hund blir trött och välmående på samma gång.
 
Man kan variera godissöket hur mycket som helst egentligen....det kan båda vara superenkelt och supersvårt, det är bara fantasin som sätter gränser. Vid de svårare godissöken så måste hunden även lösa en rad problem, som tex att gömma godiset under saker som tex ett burklock en matta, en filt m.m., i en hög med löv, bakom ett staket (som har en öppning en bit ifrån), gömma godiset både i "fågel, fisk och mittimellan", och i olika terräng (såsom tex. gräsmatta, bland blåbärsris m.m.)  Ju längre hunden söker desto mer metal aktivering får den....så det ska inte vara superenkelt varje gång.
 
Men, jag har iallafall uppnått mitt mål idag.....två trötta hundar. Det känns så skönt att lämna de ensammen hemma när de är fysiskt och mentalt trötta.