Jocke

Fire of Love - En filmisk kärleksförklaring till vulkaner, och historien om ett kärlekspar som vågade leva ut sin dröm.
Sara Dosa har satt samman en dokumentär om det världsberömda volcanologist-paret Katia och Maurice Krafft som dedikerade sina liv åt att utforska och försöka förstå sig på vulkaner, en passion som skulle komma att bli deras död.
 
 
 
 
 
Paret Katia och Maurice Krafft dog sommaren 1991. De dog under tiden som de ägnade sig åt det dom allra mest i livet älskade - förutom varandra - att utforska vulkaner. Dokumentärfilmaren Sara Dosa har med hjälp av till stor del uteslutande material från parets egna gedigna arkiv lyckats fånga just kärleken. Kärleken till vulkaner och kärleken mellan Katia och Maurice. Hon lyckas inte bara förmedla kärleken till vulkaner men också få oss som publik att förstå varför man kan älska vulkaner. Vulkaner har förmågan att vara både vackra och (döds)farliga på samma gång vilken skapar något av en vibrerande känslonerv, en form av adrenalinsökande känslostorm som man inte riktigt vet var man ska göra av. Dosa lyckas förmedla allt det här med hjälp av bildmaterial och musik då filmen nästan inte har någon talad dialog alls, förutom arkivmaterial från intervjuer med Katia och Maurice och en sporadisk voice over, och jag skulle vilja påstå att Fire of Love är absolut fullkomligt magisk på sina ställen! 
 
Det var trots allt ett vulkanutbrott som till sist blev paret Kraffts död. Men man kan ändå när eftertexterna börja rulla känna att de båda förmodligen dog med ett leende på läpparna, ett leende man delar med dom.
 
 
 
 
 
 
Betyg: 8/10.