10 spännande resmål i Europa för en weekendresa.

Europaresor / Permalink / 0
(null)
Weekendresor i Europa gillar vi, det blir ca 5 till 7 weekendresor i Europa om året. Vi tycker om vanliga weekendresmål som London, Paris och Berlin m fl - men det finns så många andra trevliga weekendresmål i Europa som vi gärna tipsar om.
(null)
Vi, Björn o Karin Demme från Göteborg, har en mycket stor passion för att resa och för att skriva om resor. Vi har bl a gjort 12 st Jordenruntresor och några hundra andra resor. Vi gör både långa och korta resor. Vi har även stor passion för mat och vin vilket ofta blir huvudanledningen till en resa.   (null)I oktober och november kommer vi att göra tre weekendresor resor till 1. Nice/Villefranche 🇫🇷, 2. Köpenhamn 🇩🇰 samt till 3.London 🇬🇧 ( Ja vi gillar London med - det blir årets andra Londonresa) , det kan kanske bli ytterligare någon resa innan jul.
 
Här hittar ni tips till 10 spännande och trevliga resmål i Europa som vi verkligen gillar och som kan bli bra alternativ när ni söker ett nytt resmål. - det finns tips om boende, restauranger, sevärdheter, utflykter, shopping mm. Det finns länkar till mer utförlig information om respektive resmål i slutet på beskrivningen av varje resmål.
 
Freiburg 🇩🇪, Hamburg 🇩🇪, Bristol 🇬🇧, Portsmouth 🇬🇧, Krakow 🇵🇱, Gdansk 🇵🇱 Amsterdam 🇳🇱, Villefranche 🇫🇷 (Nice), Köpenhamn 🇩🇰 och Alicante 🇪🇸.
 
Freiburg 🇩🇪
(null)
Freiburg i Baden-Würtenberg med ca 225 000 invånare är en historisk och mycket trevlig stad med perfekt läge. Stan är lätt att ta sig runt i med bl a spårvagn eller till fots. I närområdet finns bl a Colmar i Alsace (Frankrike) på andra sidan om floden Rhen (ca 30 km). I närområdet finns även det fantastiskt vackra "Schwartzwaldområdet" med berg och sjöar och otroligt vackra vyer och missa inte att äta äkta Schwartzwaldtårta. Det är nära till vingårdar i både Tyskland och Frankrike - det går t ex att ta spårvagnen från centrala Freiburg till vinodlingar vid Staatlische Weinistitut med provsmakningar och möjlighet till inköp av vin. 

 
Freiburg har en otroligt vacker Altstadt ( "Gamla Stan") med fina byggnader och trevliga restauranger och caféer. De flesta gator och trottoarer i gamla stan är stenlagda med fina mönster, vid sidan av gatorna i breda rännstenar s k Bächle forsar vattnet fram. Vid Münsterplatz finns det flera trevliga vinbarer mm.
 
Bra Hotell -  InterCity Hotel vid järnvägstationen
 
Bra Restauranger - Storchen La Cicogna Freiburg (Italiensk), Ganter Brauereiausschank (Tysk)  
(null)
 Vinodling i närheten av centrala Freiburg som nås med spårvagnen.
 
Här hittar ni många bilder och mängder med tips om Freiburg, Colmar (Alsace), Schwartswald mm
  
Hamburg 🇩🇪
(null)
Hamburg är Tysklands näst största stad med ca 3 miljoner invånare inkl förstäder. Hamburg har under de senaste decennierna utvecklats från en lite sliten hamnstad till en pulserande kultur och matstad med ett intensivt storstadsliv. Hamburg har fantastiskt mycket att erbjuda weekendbesökare.
Vi gillar bl a att promenera i "Planten un Blomen" en park och botanisk trädgård, strosa längs med floden Elbe där vi gärna tar ett glas vin, äter fisk, tar en båttur på floden mm. Restaurangutbudet är mycket stort. Vi har även besökt Hamburg tillsammans med barn och barnbarn - alla gillar Hamburg. Vi gör snart ett nytt besök. 
(null)
Under Elbe finns det fortfarande möjlighet till att gå i den gamla Alt Elbetunneln från 1911. Vi njuter gärna av Flammkuchen med öl när vi är i Hamburg.  Vi tycker om att besöka Hafen City en stadsdel där de gamla hamnkvarteren i Hamburg rustats upp med hotell, restauranger, butiker, parker och kontor. Hafen City har idag blivit en trendig stadsdel som är väl värt ett besök. 
 
Här hittar ni bilder och tips om Hamburg men även om andra tyska städer som Düsseldorf och Berlin.
 
Bristol 🇬🇧
(null)
Bristol är sydvästra Englands största stad och ett trendigt, spännande och mycket trevligt weekendresmål. Vid ett av våra senaste i besök i London tog vi tåget på en roadtrip i södra och sydvästra England. Vi besökte Bristol under tre mycket givande dygn.
 
Bristol har drygt 500 000 invånare, i storstadsområdet ca 1 miljon. Bristol är en livlig, vacker stad med ett rikt kulturliv.  Det går bl a att gå på  Banksy spaning,  för att uppleva en del av Banksy’s "Street Art".  
(null)
Sevärdheter Banksy Spaning, Castle Park, Clifton Suspension Bridge, Floden Avon, Bristol Museum&Art Gallery, Brunells SS Great Britain (Järnångare) M Shed Museum, Bristols hamn mm
 
Boende Hampton by Hilton - fräscha bekväma rum, bra frukost, bra centralt läge
 
Shopping Primark ligger i shoppingkvarteret Broadmead tillsammans med mängder av andra butiker
 
Restauranger/barer L’Ostera ( riktigt bra Italiensk) Revolution ( Amerikansk), 1766 Bar&Kitchen m fl.
 
Här finns det fler bilder och tips om härliga Bristol
 
Portsmouth 🇬🇧
(null)
Portsmouth på Englands sydkust är ett trevligt, vackert och spännande resmål för en weekend eller minisemester när man vill besöka något annat än bara London. Med tåg från London Waterloo når man Portsmouth på drygt 2 timmar, tågen går mycket frekvent. Det går att hitta "cheap tickets" med tåg om man är flexibel med avgångstider. - vi har åkt mycket tåg i England till lågpris - senast i mars/april 2022 till Brighton. 
 
Det finns mycket att se och göra i Portsmouth, som har varit och är en stor örlogstad sedan sekler tillbaka.  Det går att se många gamla örlogsfartyg, åka på båttur, ta färjan ut til Isle of Wight, åka upp i "Spinnaker Tower" mm. Bra shopping finns i centralt belägen outleten Gunwharf Quays Outlet Center.
 
Andra sevärdheter är t ex Historic dockyard med många gamla välbevarade fartyg som HMS Victory, HMS Warrior m fl,  Mary Rosé museum (ligger på Historic Dockyards" men kräver separat inträde, Clarence Pier med nöjesfält, The D-day Story museum, Southsea Castle, Old Portsmouth Portsmouth Cathedral, Round Tower, The Royal Garrison Church en kyrkoruin som bombades under andra världskriget. Många sevärdheter ligger på gångavstånd från centrala Portsmouth.
(null)
Vi bodde bra på Holliday Inn. Det finns flera bra och trevliga restauranger. Ni hittar fler bilder och många tips om Portsmouth via länken 
 
Krakow 🇵🇱
(null)
Krakow är ett mycket trevligt besöksmål med många sevärdheter. Krakows "Gamla Stan" är mycket vacker och har många trevliga restauranger och caféer, dock även en del turistfällor. Krakow är Polens mest besökta stad och har ca 750 000 invånare, nästan 1,5 miljoner i storstadsområdet. Gamla Stan i Krakow är ett UNESCOS världsarv.
(null)
Saltgruvan i Wieliczka är ett måste att besöka, ligger inte långt från centrala Krakow - det finns organiserade turer dit alternativt tar man lokalbussen. Gruvan har varit i drift sedan 1200-talet och är en av världens äldsta saltgruvor i kontinuerlig drift. 
(null)
Ett besök i koncentrationslägren Auschwitz 1 och Auschwitz 2-Birkenau vilket ligger ca 3 km därifrån.  

Duktiga guider ger en lärorik genomgång av de hemskheter som föregichk där under nazisttiden. Vi behöver den påminnelsen för vi får aldrig glömma detta. Kan varmt rekommendera en tidig tur dit (vi åkte 06:00) från krakow för då är det färre besökare på plats. Ni hittar många bilder och mycket information om Krakow, Auschwitz, Salgruvam, det judiska kvareret Kazimiertz mm via länken nedan 
 
Vi bodde senast fantastiskt bra på Hotel Puro Kazimiertz
 
Gdansk 🇵🇱
(null)
Gdansk är en trevlig, vacker, prisvärd stad på kort avstånd från Sverige. Gdansk med badorten Sopot är ett riktigt bra resmål för en weekend eller för en minisemester. Gdansk den gamla fristaden har blivit mycket populär under de senaste åren. Det är lätt att ta sig hit med bilfärja, eller med flyg från Göteborg och Stockholm. Prisnivån är förhållandevis låg. 
Staden har en mycket intressant historia. En av de ledande Hansastäderna under Hansatiden, har tillhört växelvis, Polen och Tyskland. Staden hette Danzig under den tyska tiden. Andra Världskriget startade här när Westerplatte, besköts av slagskeppet Schleswig-Holstein tidigt på morgonen den 1 september 1939.  Westerplatte nås lätt med båt från centrala Gdansk
(null)
Missa inte ett besök på ECS, som ligger på Leninvarvet - där berättas historien om polackernas kamp mot kommunismen. Ett väldigt spännande och givande museum. Det var på Leninvarvet som Lech Walesa startade kampen mot kommunistdiktaturen.
 
Ett besök i Sopot är ett "måste" när vi besöker Gdansk. Pendeltåget från Gdansk Centralstation tar ca  20 minuter. Den gamla fina badorten har en härlig sandstrand och en lång pir som sträcker sig ut över havet, mängder med barer, caféer och restauranger.
 
Vi har bott riktigt bra på Scandic Gdansk. Via länken hittar ni många bilder och mycket information om Gdansk och Sopot
 
Amsterdam 🇳🇱
(null)
Amsterdam är en riktigt trevlig stad att besöka för oss som är intresserade av konst, design, arkitektur, mat och dryckesupplevelser mm. Amsterdam är som gjord för oss som gillar att ta sig fram till fots och/eller per cykel, Det är enkelt att hitta i stan, oftast handlar det bara om att följa en kanal och så är man framme vid målet. Det blir många kilometers promenerande varje dag. 
Amsterdam har ca 850 000 invånare och ca 700 000 cyklar. Nederländerna är tätbefolkat, 400 innevånare per kvadratkilometer jämfört med 24 i Sverige. Det märks inte minst på antalet cyklar i Ansterdam, det finns flytande parkeringshus i fyra plan för cyklar. Ett bra tips är att hyra en cykel 🚲 för att ta sig fram i Amsterdam. Atmosfären och stämningen har vi alltid upplevt som positiv, vänlig och trevlig under alla år som vi besökt staden.
 
Sevärdheter: Rijksmuseum fantastiskt museum med storslagen konst (Rembrandt m fl), möbler, silver, porslin, vapen mm. Van Gogh museum (att boka biljett med tidsslot på nätet rekommenderas) Kanalturer (Det finns förutom de traditionella sightseeingbåtarna många mindre öppna båtar med bar som trevliga alternativ) Heineken Experience ( i det gamla bryggeriet, bra pedagogiskt upplagt och god öl) Dam Royal  Palace, Anne Frank House,  Flower Market (stort utbud av blommor, lökar och frön)  Het Rembrandthuis, Tassenmuseum (litet fint museum om små väskor mm). Vondelpark är Amsterdams gröna lunga och värt att besöka.  Noord ta er dit och upplev trendiga Noord. Trevliga områden är Jordaan och  Kanalringen. På våren är ett besök på Keukenhof ett måste.
(null)
Rijksmuseum
 
 Här hittar ni många bilder och mängder med tips om restauranger, sevärdheter, shopping mm
 
Vi har de 3-4 senaste gångerna bott på det helt fantastiska boutiquehotelet Banks Mansion som ni hittar bilder och infromation om via länken.
 
Villfransche-sur-mer 🇫🇷 (Nice)
(null)
Villefranche-sur-mer (Nice)  är ett av våra favoritresmål vid Medelhavet. Vi har varit här många gånger och har stor erfarenhet av boende, restauranger, stränder, shopping, sevärdheter och utflykter. Det är ett kort flygavstånd från Stocholm, Göteborg och Köpenhamn till Nice. Vi åker dit igen under sista veckan i oktober 2022 - vilket vi ser fram emot. 
Villefranche 🇫🇷 ligger ca 7 km öster om Nice - vi tar bussen dit från centrala Nice på ca 15 minuter.

Greker och romare har använt den naturliga hamnen under många sekel. Det finns fortfarande kvar många riktigt gamla byggnader i Villefranche. När vi bor i Villefranche har vi väldigt många möjligheter till att göra utflykter till mycket intressanta sevärdheter i närområdet. Är man det minsta intresserad av konst, är utbudet mycket stort i t ex Nice och St Paul 
(null)
Rue Obscure i Villefranche, en riktigt gammal överbyggd gata. 
 
Från Villefranche är det nära till många intressanta utflyktsmål som Monaco, bergsbyn Eze Village med fantastisk utsikt över Medelhavet och där finns även en parfymfabrik (buss via Eze), Nice(buss 3-4 gånger per timma) halvön Cap Ferrat, konstnärsbyn St Paul de Vence samt till Ventimiglia och San Remo i Italien. Buss och tågförbindelserna är alldeles utmärkta längs rivierna.
 
I Villfranche finns det helt fatastiskt bra restauranger - det är en anledningarna till att vi ständigt kommer tillbaka till Villfranche. Via länken hittar ni bilder och mängder med tips om restauranger, hotell, sevärdheter, utflykter, stränder mm. Den här gången, i oktober 2022,  kommer vi att bo på ett för oss nytt hotel - Le Vauban.
 
 
Köpenhamn 🇩🇰
(null)
Köpenhamn - är för oss Nordens mathuvudstad. Jag vet inte hur många gånger som vi besökt Köpenhamn, men den stan kommer vi aldrig att tröttna på. Vi tar tåget dit från Göteborg och stiger av mitt i centrala Köpenhamn. 
Köpenhamn har mycket att erbjuda oss besökare - fantastiska restauranger, fina parker, tivoli, shopping, båtturer, fina utflyksmål, stora konstupplevelser och mycket mer. Vi gör en ny Köpenhamnsresa i november 2022 där vi bl a kommer att besöka några riktigt bra restauranger, besöka botaniska trädgården, konstmusset SMK, promenera i "fristaden" Christiania" besöka "Ködbyen" med mera.  
(null)
 "Fristaden" Christiania
 
I vår "Stora Köpenhamnsguide" hittar ni många bilder och mängder med tips om helt fantastiska restauranger i alla prisklasser, sevärdheter, promenadstråk, hotell, utflykter, shopping och mycket mer från otaliga Köpenhamnsbesök - se länken nedan
 
Alicante 🇪🇸
(null)
Alicante på Costa Blanca - är en lagom stor "storstad" med badstrand mitt i staden. Alicante har ett stort utbud av sevärdheter som borgen Castillo de Santa Barbara med vidunderlig utsikt över Alicante och över havet.  Gamla Stan är trevlig att besöka (Casco Antiguo), El Barrio Santa Cruz har ett mängder med barer och tapasställen. Marinan, det finns mängder med små spännande museers Alicante, 
Med Alicante Tram (spårvagnen) kan man göra utflykyter till närliggande orter. Vi har oftast kombierat Alicante med besök i  t ex Albir, Altea, Guadarmar m fl orter. Alicante besökte vi senast i juli 2022 då i kombination med Guardamar 
(null)
Utsikt från borgen över stranden, marinan och Hotel Melia Alicante där vi gärna bor när vi är i Alicante 
 
Via länken hittar ni många bilder och mängder med tips om Alicante och orter i närområdet som Albir, Altea, Calpe, Benidorm, Guadalest, Vilajoyosa, Guadarmar m fl
 
 
Här finns det ännu fler tips om weekendresmål i Europa.
 
Vi har många fler resmål som vi gärna reser till på en weekend som Helsingfors, Warzawa, Wien, Palma, Oslo, Bergen, Düsseldorf, Rom, Reykavik, Brussel, Paris, Stockholm, New York med flera - många av resmålen hittar ni mängder med tips om på vår blogg.
 
I november gör vi årets andra Londonresa (totalt 63:e Londonbesöket). Vi återkommer ständigt till London där vi har haft så många fina upplevelser. Här hittar ni vår "stora Londonguide" http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/april/london-ny-stor-londonguide.html
 
Och här hittar ni våra bästa bokningstips för flyg och boende     http://demmereserjordenrunt.blogg.se/2022/april/bokningstips-for-resor-2022-flyg-och-boende.html
 
Har ni frågor om resmålen eller om hur vi bokar våra resor är ni mycket välkomna att höra av er via Bloggen, Facebook eller Instagram. 
 
Hälsningar
 
Björn o Karin
 
Följ oss gärna på
 
Facebook demmereserjordenrunt
Instagram #demmereserjordenrunt
 
 
(null)
Mat o Vin är för oss en viktig del av reseupplevelsen 
 
 
 
 
 

Till top