Att ta vara på sitt liv.

Jag har behövt ta några dagar väg från bloggen för att tänka igenom saker och ting ordentligt.
De senaste månaderna har varit väldigt mycket upp och ner och de senaste två veckorna väldigt omtumlande. Jag har de senaste dagarna fått rannsaka mig själv och verkligen inse saker och ting och det har varit tungt för mitt psyke och spätt på ett depressivt bipolärt skov som redan var på gång.
 
När jag låg på sjukhuset senast och läkaren med allvarlig blick kom in i rummet och sa att "Du har inte bara en blodpropp i benet, du har dem även i båda lungorna, flera stycken, det är allvarligt." så slogs liksom marken bort under mina fötter för en stund. Det är oerhört obehagligt att veta att du har en sjukdom som du faktiskt kan dö av om den inte behandlas. Och jag är ju den som oftast vill vara positiv i alla lägen, men just nu är det svårt. När jag fick min diabetesdiagnos så kändes det orättvist, men detta känns mer än orättvist när jag har kämpat så med min hälsa, man har nästan tyckt synd om sig själv och sådan vill jag inte vara, och det är en sorg jag går omkring med nu, att jag inte kan vara så positiv som jag vill vara. Allt känns bara tungt och jag är trött hela tiden. Jag får inte träna som det var planerat p.g.a. riskerna, jag får knappt göra något annat än att vila just nu och bara gå lite grann.
Jag kommer att få extra insatser från LSS för att jag under en period inte kommer att klara av alla dagliga sysslor helt på egen hand eftersom embiolin är så pass allvarlig, under ca ett halvår framåt kommer det att vara så här. Jag känner mig oduglig när jag inte klarar av saker själv. Och så vill jag inte känna. Men jag är samtidigt oerhört tacksam för att hjälpen finns att tillgå. Jag är tacksam för min underbara pojkvän och lillebror med familj samt min egen biologiska familj som stöttar mig i detta.
Men kontentan av det hela är just sorgekänslan, sorgen jag känner över att jag inte kan vara så positiv som jag önskar att vara. Och jag är rädd. Rädd att någonting ska hända, rädd att hamna på sjukhuset igen, rädd att kanske bli ännu sjukare. Att ta sprutor i magen varje dag är inte bara smärtsamt fysiskt utan även en ständig påminnelse om hur sjuk man faktiskt är. Men samtidigt finns ett litet jävlar anamma i mig, jag tänker inte dö av en sån här grej och absolut inte nu. I nuläget är det allvarligt men stabilt, men det kommer finnas en risk för att det blir värre ett tag till och det är det som är så läskigt.
Vi hoppas nu på det bästa med den behandlingen jag får. Men jag vet inte hur den här ångesten och sorgekänslan ska gå att hantera riktigt, jag vill inte vara den som tycker synd om mig själv.
Jag vill vara den positiva Challizz som jag för det mesta brukar vara. Men jag tänker inte ge mig.
 
Jag vill jättegärna vända mig till er nu. Har ni känt det så här eller råkat ut för något liknande? Vad gör ni när ni känner er nedgågna? Har ni några tips på hur man hanterar det? Jag är tacksam för alla svar. Och så vill jag säga ENORMT mycket tack till er alla fina som finns kvar här och på mina andra sociala medier som stöttar mig och är så gulliga mot mig. NI betyder.
 
 
 
 
 
 
 
#1 - - Lilla mY:

Men det är ju bra att träna för att förebygga blodproppar? Du borde ju få röra på dig det mår man ju alltid bra av?
Krya på dig hur som helst

Svar: För att förebygga, absolut, men när du väl har multipla proppar i lungorna finns det risk att de "spricker upp" vid hög ansträngning, gå får jag göra, men träna får jag först när behandlingen tagit lite. Tack <3
Challizz

#2 - - Kristin :

När min man fick sitt cancerbesked kände jag iofs att hela tillvaron bara rasade. Mattan drogs bort under våra fötter, vi stod vid avgrundens brant. Men vi fixade det ändå. Det som fick mig att känna så som jag tror att du känner nu var när vi, ett halvår senare, fick veta att cancern spridit sig till hjärnan, skelettet, mjälten, njurarna. DÅ kände jag att jag inte var mig själv längre. Det gick helt enkelt inte att tänka positivt längre.
Saker har blivit bättre. Många metastaser har försvunnit tack vare immunterapi. Men det dyker ändå upp nya metastaser med jämna mellanrum. Jag är mer mig själv igen. Men tror inte att jag någonsin kommer att bli den jag var. Och det är väl som det är, helt enkelt. Livets gång..

Svar: Jo, det är väl så, men ja, det känns lite bittert ändå. jag försöker vara positiv så gott jag bara kan, men de är svårt just nu.
Challizz

#3 - - Anonym:

Jag hade massor av proppar i lungorna en gång och efter några dagar på sjukhus var rekommendationerna att INTE ligga still utan att röra på kroppen för att förebygga fler proppar. Konstigt attt de rekommenderade dig att vila och ”inte förs något” 😅 jobbar själv inom vården och vi har då aldrig rek någon att vila och ta det lugnt efter proppar, det är ju som att be om fler.

Svar: Jamen nu sa de så, att när behandlingen har tagit lite så kan jag anstränga mig. De sa inte att jag inte fick göra någonting alls, det var du sa som det, gå får jag göra och röra på mig ska jag, men jag får inte träna hårt och det är DET jag tycker känns tungt.. Men märkligt att varje gång jag berättar om något som är det så att den som kommenterar "Jobbar inom vården" och säger helt tvärtemot vad mina läkare säger. Om du har en propp som brister så kan du bli ännu sjukare. Konditionsträning kommer att vara viktigt sen, men i nuläget är det korta promenader som gäller. Det borde du veta om du jobbade inom vården. Du kan själv läsa här om riskfaktorerna och vad man får och inte får göra: https://doktor.se/fakta-rad/lungemboli/"Tio minuters promenad i rask takt" är INTE detsamma som hård träning och jag ligger i riskzonen på tre plan, men misstanken är att jag har fått detta av COVID-19-vaccinet eller att det är autoimmunt.
Challizz

#4 - - Anonym:

Men att "träna hårt" är väl ändå inget du brukar göra så varför känns det tungt?

#5 - - Anonym:

Håller med anonym här ovan, du tränar väl inte tungt? Vad ägnar du dig åt för träning, om du nu gör det alls...?

Hård träning, då tänker jag tunga vikter, intervaller, crossfit...

#6 - - Anonym:

”Propp som spricker upp” det är ju det man vill, att propparna ska lösa upp sig…. Och ”vila” är inte en metod man får från sjukhuset när man haft eller har proppar, tvärtom.

#7 - - Anonym:

Jag tror du får frågor som ovan för att du är otydlig, skriver att du behöver mer hjälp hemma fr LSS (vilket verkligen inte är fel i sig) och att du måste vila då låter det som att du mer eller mindre är sängbunden. När det sen visar sig att det du inte får är att träna hårt, men en rask promenad är ok. Det är stor skillnad på vad du säger du får göra.
Jag håller med kommentar 5, hård träning är tung styrketräning, springa intervaller, ligga på maxpuls, ta ut sig helt.

Jag tror du inte skulle få negativa kommentarer om du från början förklarade på sättet det sen kommer fram att det verkligen är.

Svar: Att få frågor för att nåt är otydligt är väl en sak, men att ifrågasättas eller att man vänder på det jag säger är något annat. jag har aldrig påstått att jag tränar stenghårt t.ex., utan det tog jag som ett exempel, jag powerwalkar minst en gång per dag och skulle nu få börja gymma igen som jag längtat så efter men nu måste jag vänta med det, vilket är en enorm besvikelse för mig som hade sett fram emot det i nästan tre år. Det var hela min poäng, att jag inte skulle få träna på det sätt som jag sett fram emot att få göra, åtminstone inte på ett tag till.
Challizz

#8 - - Anonym:

Man ska ta det lugnt i början. Inte pga propparna egentligen utan allmäntillståndet. Det är en allvarlig åkomma. Däremot kan man röra sig som vanligt då man börjat med propplösande behandling. Träning tar man efter ork och den brukar inte finnas i början. Så vad som gäller är att försöka leva som vanligt i den mån det går.
Ochman får inte proppar av att inte röra på sig. I så fall ligger man sängliggande av nån anledning sinnrikare vara svår sjukdom. Alltså är det ngt som orsakats det

Svar: Exakt, och i detta fall misstänker man att COVID-vaccinet är boven i dramat eller att det är autoimmunt, ingen vet säkert ännu, det ligger under utredning. I mitt fall finns dock en risk för att skada blodkärlen om de spricker då de är ganska stora och därför blev jag tillsagd att vänta ett tag med träning tills dess att den propplösande och blodförtunnande medicinen fått ha lite effekt, jag går på regelbundna kontroller för att se hur allt utvecklar sig.
Challizz

#9 - - Anonym:

Hej!
Jag har varit med om liknande. Vet att det drar undan mattan under ens fötter och jag vet också att min omgivning fick stå ut med mycket. Sänder medkänsla till dig!
Kram och Tanke!

Svar: Tack snälla du, vad gulligt av dig <3
Challizz

#10 - - Anonym:

Har du slutat svara på kommentarer?

Svar: nej det har jag inte, men jag är inte aktiv varje dag och har inte orken till det varje dag.
Challizz

#11 - - Anonym:

I den länken som du länkar står det ju 10minuters ”rask promenad” PER TIMME. Och att man inte ska vara stillasittande utan att all fysisk aktivitet är bra.

Du inser väl själv att du försöker att det låter väldigt konstigt det du säger?

Men det är såklart supertråkigt att du ska drabbas av detta och jag hoppas verkligen att behandlingen hjälper.


Svar: Så här är det: Kan man inte andas ordentligt kan man inte röra sig som vanligt. Kan man inte röra sig som vanligt kan man inte heller träna, så som jag hade sett fram emot att få börja med igen. Och först när man har fått önskad effekt av en behandling kan man tänka så, det är jätteviktigt med vila när man är mitt i sjukdomen innan behandlingen tagit fart, det har läkarna varot väldigt tydliga med. Jag tycker personligen inte alls att det jag säger är konstigt utan snarare sunt förnuft, är man allvarligt sjuk så ska man vila och allting sker efter förmåga, i mitt enskilda fall just nu så klarar jag inte av så mycket pga andningssvårigheter. Tyvärr. Om några veckor förhoppningsvis.
Challizz

#12 - - T:

Hej! Jag jobbar faktiskt inom sjukvården! Jag har dock ingen koll på proppar alls haha. Vad tråkigt för dig att livet inte riktigt är som du vill just nu :( vad är det för insatser du får från LSS? Bra ju att du får hjälp av dem! Som sagt vet jag inget om blofproppar. Varför är det farligt om den spricker upp? Hur försvinner proppar? Hoppas du haft en ok helg!

Svar: tack snälla. Propparna är så pass stora att det finns risk att själva blodkärlet också spricker vid för hög ansträngning vilket kan vara farligt när man har den högsta dosen av Innohep som jag har. Innohep ska hjälpa till att tunna ut blodet så att propparna successivt löses upp istället för att liksom "explodera upp" eller hur man nu mer bildligt ska förklara. Hoppas din helg varit bra också.
Challizz