Fejkmaten

Årets tjugoandra bok blev Fejkmaten, så blir vi vilseledda av Ann Fernholm som ges ut av Natur & Kultur Allmänlitteratur. 

Jag har läst en del av Fernholm förut och tycker att hon har mycket bra att säga. Och den här läste jag mest för att lära mig mer om allt vi stoppar i oss utan att tänka. Som ni vet är jag ett fan av tarmflora och extra mycket sen Harpan kom. Vi kör ju mycket gröna smoothies m färsk ingefära och gurkmeja och tänker på det där med socker. Samtidigt som vi utan problem kan äta korv varje vecka, ibland flera gånger i veckan :)))) så det handlar väl om jakten på balans samtidigt som jag vill lära mig mer om allt vi stoppar i oss. 

Och visst är det mycket jox i sakerna vi stoppar i oss. Alltså mycket jox. Gifter, metaller, e-ämnen och tusen saker som fuskar med maten. Och jag blir både förvånad och äcklad över vad folk stoppar i sig på daglig basis utan att tänka. Men det spelar ju egentligen ingen roll, utan det viktiga är vad vi i vår lilla familj äter, så får resten sköta sig själva :)))

Och det fattar väl vem som helst, att det är mest fusk och snusk med hel/halv-fabrikat, smaksatta produkter, energidrycker, bars osv. Och såklart alla köttfria produkter som skapats för att efterlikna kött. Det innehåller också en hel del jox. Så om man kollar på just dom produkterna kommer vi ganska milt undan, eftersom vi inte äter sånt. Ja förutom korv då  i alla former :))) 

Så vad lärde jag mig av boken? Jo att det fuskas betydligt mycket mer än vad jag trodde. Men också att den filosofi vi redan kör på - laga så mycket mat som möjligt från grunden, skippa sötade produkter + energidryck/bars osv, dra ner på kött och maxa m grönt - det kommer man långt på. Så jag tänker att boken kan funka både som en väckarklocka, men också som en klapp på axeln att man gör vettiga val också. 

Ann Fernholm Fejkmaten Natur och Kultur
0 kommentarer