Stum sitter guden

Årets trettiosjätte bok blev Stum sitter guden av Anna Jansson som ges ut av Norstedts

Jag kände att jag behövde en ny lång deckarserie att lyssna på när jag jobbar och promenerar och då föll det på Janssons serie om Maria Wern. Det finns 24 böcker hittills så jag har en del att lyssna på framöver. Och vi har ju sett tv-serien m Eva Röse i huvudrollen, så det är ju henne och alla kollegor jag ser i huvudet när jag hör boken. Däremot har dom ändrat hennes mans yrke, i tv-serien är han polis precis som Wern och han har blivit skadad i tjänst. Vilket såklart påverkat Wern och familj. Men i boken är han någon slags professor? Och dessutom en svinjobbig jävla mans-snubbe. Vet inte hur många gånger jag ville frusta rakt ut för att han var så jobbig? Byter bort deras bil mot en uppstoppad fågel? Lämnar allt ansvar på Wern, kan inte ta hand om barnen, låter sin mamma ta hand om barnen istället osv osv. Och svärmor verkar också helt galen och går på Wern för allt från att hon jobbar för mycket till att hon lagar för lite hemlagad mat, försummar sin man och städar för dåligt osv. Så Wern har det ju minst sagt tufft på hemmaplan. 

Dessutom så hittas en man hängd i skogen, med ett spjut genom magen och omgiven av dödade djur. Nio år tidigare, i en annan stad skedde något liknande och nu blir det Weras uppdrag att försöka få fram så mycket information som möjligt för att se om de hör samman…

En sak som är spännande med den här boken är att den kom ut år 2000 och det märks. Främst genom att dom knappt har mobiltelefoner och måste förlita sig på att låna telefon någonstans. Eller att dom faxar saker till varandra!! Det är liksom mycket teknik som gör sina spår, men utöver det funkar resten. Och det ska bli spännande att fortsätta serien, ser fram emot att lära känna karaktärerna mer. 

Anna Jansson Maria Wern Norstedts Stum sitter guden deckare
0 kommentarer