brimikshallon

Direktlänk till inlägg 6 november 2022

Funderingar om rasism..

Av Kerstin Frithiof - 6 november 2022 13:40


Jag funderar mycket över begreppet  r a s i s m.. 


Innan tidningar och andra medier började tala om företeelsen ägnade jag den aldrig en tanke.. Om nån var vit eller svart, brun eller gul var för mej totalt likgiltigt.. Folk som folk, menade jag,, Om jag över huvud taget alls ägnade en tanke åt färgen på dom jag mötte..


Numera är det inte så.. Nog verkar det som om vi i dagens Sverige matas med en slags  o m v ä n d  rasism.. Det gäller att till varje pris framstå så orasistisk och tolerant som det bara går..


Jag tänker bland annat på reklamen i TV.. Knappast ett enda inslag utan en eller flera färgade personer.. S å  många färgade finns väl knappast här att en sådan överrepresentation är befogad.. Tja.. 


När jag var barn kom ibland  z i g e n a r n a  till byn.. Kvinnorna i sina färgglada volangklänningar väckte min enorma beundran..


Att dom här mänskornas liv inte var lätt begrep ingen då.. Dom spred fest och glans omkring sej och det räckte för mej och andra bleka svenskar.. Jag undrar förresten varför dom numera kallas romer.. Grått och utslätat.. Är det dom själva som valt det eller är det nåt som i antirasimens heliga namn har  p r a c k a t s  på dom.. Inte vet jag.. 


Vad jag menar med dom här funderingarna är, att trenden att i alla väder ta med folk som inte är det minsta lika oss, är en slags omvänd rasism.. 


Det känns som om reklammakare och andra vill peka på sej själva och tala om hur toleranta dom är som tillåter folk av andra kulörer än dom själva, ta plats.. Om inte  d e t  är rasism så vet inte jag vad som är det.. Utpekande är det i varje fall..


Tja, Allhelgonadagen är förbi och nu är det en vanlig söndag igen.. I morron är det tack och lov måndag, och då är det en hel vecka sen jag starropererades.. Jag ser bättre och bättre med mitt vänstra opererade öga, men full syn får jag först om ytterligare nåra dar.. Droppandet tre gånger om dan känns knappast längre.. Till en början sved det som bara attan..


Vit eller svart kan kvitta lika för världens mest jämlika varelser  k a t t e r n a.. Eller varför inte båda ock..

 















 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kerstin Frithiof - Söndag 28 april 09:34

  Nu ska jag berätta om min senaste fluga, och den har bitit sej ordentligt fast.. Wordblitz.. Och så vill jag berätta om några personer, som särskilt sticker ut tack vare att dom är så förbålt duktiga..   Först vill jag nämna G. i Sundsvall....

Av Kerstin Frithiof - Lördag 27 april 17:24


  Jag tog en promenad i förgår nere vid Gedabjer  (Getberget) i närheten av Listers Huvud och fann att småbokarna har börjat slå ut.. Det har jag för övrigt redan berättat om..     Med det varma och soliga väder vi har idag lär det inte dröja...

Av Kerstin Frithiof - Fredag 26 april 09:38


  I går gjorde jag en duktig promenad i skogen nånstans runt Listers Huvud.. Vädret var fint med sol och lagom vind och jag hade kameran med.. Ville väl fota  v å r e n  kantänka..   Jodå.. En och annan småbok hade börjat lövas..    För ö...

Av Kerstin Frithiof - Torsdag 25 april 09:49


  I går åkte jag förbi strandängarna, där Sweden Rock har sin spelplats, och  fann, att man redan börjat jobba där..    Då slog det mej: Det är inte ens två månader kvar tills det rockas loss här i Norje..   Alla vi norjebor  ä l s k a r  r...

Av Kerstin Frithiof - Måndag 22 april 14:24


  Det händer faktiskt att solen skiner ett litet tag.. En, som  d å  passar på att hitta en varm och solig fläck, är lilla  herr Rönnerdahl: Jag förstår honom.. Och kallar bilden "Solkatt".. Riktigt fyndigt om jag får skryta lite..   Vad ...

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15 16
17
18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards